Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Rustig herfstweer

27 oktober 2015 door Jannes Wiersema

28Een hoog met het centrum boven Polen beweegt langzaam oostwaarts. Een lagedrukgebied ten westen van Ierland verandert maar weinig van plaats en vult op. Tussen deze systemen in staat in ons aandachtsgebied een zuidoostelijke stroming waarmee vrij droge continentale lucht wordt aangevoerd. In de nacht en vroege ochtend wordt de grenslaag onder de inversie wel vochtig. Een koufront, horend bij het eerdergenoemde lagedrukgebied nadert woensdagnacht van het zuidwesten uit ons land. Dit trekt in de loop van woensdagmiddag en -avond langzaam van zuidwest naar noordoost over het land. Na frontpassage wordt de wind zuidelijk.

Op de meeste plaatsen wordt het vandaag vrij zonnig. In het noorden en noordoosten komt er vanochtend echter op veel plaatsen laaghangende bewolking en lokaal ook mist voor. Deze lossen langzaam op en vanmiddag komt ook daar op meer plaatsen de zon tevoorschijn. Het blijft droog en de middagtemperatuur komt uit tussen 13 graden in het noordoosten en 18 graden in het zuidoosten. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, rond kracht 3.

In de nacht naar woensdag ontstaat er op veel plaatsen nevel en kan zich vooral in het noorden en oosten mist vormen. In de loop van de nacht neemt in het zuiden van het land de bewolking toe, maar het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 4 graden in het noordoosten van het land en 9 graden in het zuidwesten. De oost- tot zuidoostenwind is zwak.

Woensdagochtend komt er vooral in het noorden en oosten van het land plaatselijk mist voor, die geleidelijk zal oplossen. Verder breiden wolkenvelden zich van het zuiden uit geleidelijk over de rest van het land uit, waaruit lokaal lichte regen kan vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noordoosten tot plaatselijk 17 graden in het zuidoosten van het land. De overwegend matige wind is in de ochtend eerst nog oost tot zuidoost, maar draait in de loop van de middag van het zuiden uit naar zuidelijke richtingen.

Een ZO-NW georiënteerde hoogterug ligt ten oosten van ons land en een NW-ZO georiënteerde hoogtetrog ten westen van Ierland. De hoogterug beweegt de komende dagen iets oostwaarts, terwijl de hoogtetrog dichterbij komt en opvult. In de operationele run passeert de trog donderdag. Vanaf vrijdag bouwt een nieuwe hoogterug op ten oosten van ons, terwijl een volgend hoogtelaag noordwest van Ierland komt te liggen. De stroming in ons aandachtsgebied blijft hierdoor zuidelijk. In de loop van het komende weekeinde snoert zich in de trog west van Ierland een laag af, dat richting Frankrijk trekt. Het noordelijke deel van de trog vult op en de stroming wordt in noordwest Europa hierdoor zuidwestelijk. Het hoog blijft nog wel boven Centraal Europa liggen. Storingen komen soms dichtbij, maar zijn dan wel sterk in afgezwakte vorm.

Onzekerheden zitten vooral in de hoeveelheid zon. Met name vrijdag komt een volgende zwakke storing dichterbij met mogelijk meer bewolking. De neerslagkansen blijven onverminderd klein onder de overheersende invloed van de hogedruk. Ook volgende week zien we in een ruime meerderheid van de EPS-leden nog steeds hogedruk-invloed boven ons land. De positie van het hoog is echter onzeker en is sterk bepalend voor het temperatuurverloop. Er lijkt een voorkeurspositie voor het hoog boven het Europese continent met overheersende zuidwestelijke aanvoer. De temperaturen blijven dan ook hoogstwaarschijnlijk enkele graden boven het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten

Vrij zacht en rustig herfstweer met geregeld zon. De neerslagkansen zijn klein.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 03 november tot en met dinsdag 10 november Vrij grote kans (60-70%) op het aanhouden van het droge weertype met temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn