Monday 16 September
Weerman Jannes Wiersema

Rustig weer met wolkenvelden, ook hier en daar zon.

20 augustus 2013 door Jannes Wiersema
Toenemende bewolking

Toenemende bewolking

Een hoog met zwaartepunt ten westen van Bretagne verplaatst zich vandaag via Het Kanaal en België in de richting van Duitsland. Woensdag komt het zwaartepunt boven het noorden van Duitsland terecht. Op hoogte trekt dan ook een rug van west naar oost over het land. Wel trekt een zwakke grondtrog, die nu N-Z georiënteerd boven de zuidelijke Noordzee ligt, vandaag in deze rug over ons land. Deze is op de satelliet herkenbaar als iets dikkere Sc-bewolking. Een actief laag, nu nog ten westen van Ierland, trekt opvullend ONO en later O-waarts en wordt woensdagavond boven de Noordelijke Noordzee verwacht. Hierdoor draait de stroming van west naar zuid.

Na zonsopkomst lossen de lokale mistbanken snel op en verder trekken er van het westen uit wolkenvelden over het land. In het midden en oosten is er eerst nog ruimte voor de zon, maar later ontstaan er ook stapelwolken. Heel lokaal kan er uit de stapelwolken een lichte bui ontstaan. In de middag komt er in de kustprovincies meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden op de Wadden tot plaatselijk 23 graden in het zuiden van het land. De wind is overwegend zuidwestelijk, zwak tot matig en draait overdag naar westelijke richtingen.

De nacht naar woensdag verloopt helder en droog, hoewel in de loop van de nacht de sluierbewolking toeneemt. Tijdens opklaringen kan er weer een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 12 graden aan zee en lokaal 7 graden landinwaarts. De wind is zwak en komt uit zuidelijke richtingen.

Woensdag overdag is er veel sluierbewolking, waardoor de zon enigszins afgeschermd zal worden. Het is droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 21 graden dicht aan zee tot 24 graden in het binnenland. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Een hoogterug bouwt de komende dagen op over West- en Noord-Europa. Aan de grond zien we het Azorenhoog zich eerst verplaatsen richting Centraal-Europa. Donderdag zien we echter een klein hoogtelaag via Schotland het Noordzeegebied inlopen. De precieze koers hiervan is enigszins onzeker en kan op donderdag en vrijdag het weer in ons land beïnvloeden. Het laagje is ook aan de grond nog enige tijd te herkennen, maar vult vrijdag helemaal op. Tegelijk bouwt zich dan aan de grond boven Scandinavië een omvangrijk hogedrukgebied op, waardoor de stroming oostelijk wordt. In het weekeinde lijkt de invloed van een Atlantisch laag van het westen uit langzaam toe te nemen, als de as van het hoog oostwaarts opschuift. Er stelt zich dan vanaf zondag een tamelijk zonale stroming in, waarbij de straalstroom meestentijds ten noorden van ons land ligt. De meeste activiteit van de stromingen trekt hierdoor vaak ten noorden van ons land langs.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vrijwel overal droog. De middagtemperaturen lopen eerst op naar zomerse waarden. In het weekeinde toenemende kans op een (onweers)bui en begin volgende week waarschijnlijk lagere temperaturen.

Samenvatting EPS-periode:

Rond 60% kans op een weertype met slechts af en toe een bui en temperaturen rond normaal. Rond 40% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn