Thursday 25 April
Weerman Jannes Wiersema

Steeds meer zon.

16 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een ondiep laag ten noordoosten van het land trekt oostwaarts naar Noord-Duitsland. Het bijbehorende koufront ligt boven de zuidoostelijke helft en blijft vandaag aanvankelijk slepen boven België en Limburg. Het koufront wordt gevolgd door een occlusie. Deze occlusie blijft vandaag tevens slepen boven de noordeljke helft. Dit is het gevolg van de afname in luchtdrukgradient waardoor de advectie-term sterk wordt gereduceerd. Een laag boven de Atlantische Oceaan diept uit en trekt vandaag naar Ierland. Hierdoor neemt de gradiënt vanavond geleidelijk weer toe en worden de genoemde fronten naar het noorden getransporteerd. Althans, wat er van over is want door dagelijkse gang en zal het bijbehorende vocht dieper doormengen in de atmosfeer waardoor de fronten steeds lastiger te herkennen zijn. Door deze noordwaartse verplaatsing komt het aandachtsgebied geleidelijk weer dieper in de warme sector en vrijdagnacht vindt er op enige hoogte al destabilisatie plaats door warmteadvectie op middelbare niveaus en de aanwezigheid van een elevated mixed layer. Tezamen met dynamische geforceerde optilling zou dit kunnen leiden tot convectie. Vrijdag overdag passeert van zuid naar noord de thermische vore aan de grond waarachter de wind draait naar een westelijke richting. Vrijdagavond bereikt het koufront het westen van het land en deze passeert in de nacht naar zaterdag.

Vandaag klaart het van het zuiden uit langzaam op. In het noorden is de bewolking het dikst en daar kan eerst af en toe wat lichte (mot)regen vallen. De maxima lopen uiteen van 20 graden op het Wadden en lokaal 27 graden in het zuidoosten. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig en uit het noordoosten.

In de nacht naar vrijdag zijn er enkele wolkenvelden, vanuit Belgie kan een lokale onweersbui het land binnendrijven. Waar dit precies gaat gebeuren is nog onzeker. De temperatuur daalt naar waardes tussen 12 graden in het noordoosten en 19 graden in het zuiden. Er staat een matige oostelijke wind.

Vrijdag overdag zijn er zonnige perioden. Pas in de avond neemt de bewolking in het westen toe. Het blijft tot in de avond droog. De maxima lopen uiteen van 22 graden aan zee tot lokaal 30 graden in het oosten en zuidoosten. Deze temperaturen worden al vroeg in de middag bereikt, waarna het van het westen uit langzaam afkoelt. De matige oostenwind draait van het zuidwesten uit overal naar het zuidwesten, in het noordoosten gebeurt dit pas aan het begin van de middag. In de kustgebieden en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar (vrij) krachtig.

Een hoogtelaag tussen IJsland en Schotland zorgt voor een westelijke bovenluchtstroming. De straalstroom meandert licht dichtbij onze omgeving. Gedurende de aandachtsperiode begint de bovenluchtstroming steeds meer te meanderen a.g.v kouadvectie op de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat een continentale rug en wordt de stroming geleidelijk meer zuidelijk In het weekend lijkt deze rug tijdelijk af te vlakken met afkoeling als gevolg. In de loop van volgende week zijn er signalen dat de meandering weer toeneemt. Daarna lijkt het stromingspatroon weer terug te keren naar de uitgangspositie.

Vooruitzichten

Rustig en nagenoeg droog zomerweer. In het weekend tijdelijke afkoeling.


Vooruitzichten lange termijn
donderdag 23 juli tot en met donderdag 30 juli

Waarschijnlijk (70-80% kans) op een overgang naar een koeler weertype. Kleinere kans (20-30%) op een aanhouden van het warmere zomerweer. In beide scenario’s zijn de te verwachten neerslaghoeveelheden niet groot.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn