Friday 11 October
Weerman Jannes Wiersema

Stevige onweersbuien.

03 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Een hoogtelaag ligt vrijwel stationair boven Centraal-Europa en trekt in de loop van de periode langzaam wat zuidwaarts. Een NW-ZO georiënteerde (grond)vore ligt boven het uiterste noordoosten en trekt vanochtend verder zuidwaarts het land in. Om 12 UTC ligt de vore van Noord-Holland naar Gelderland en om 00 UTC ter hoogte van de grote rivieren, waarmee de oriëntatie wat meer West-Oost wordt. Zaterdag trekt de vore nog langzaam verder zuidwaarts en ligt dan in de middag boven het zuiden/zuidoosten. Ten zuiden van de vore wordt met een noordwestelijke stroming wat koelere maritieme lucht aangevoerd. Nabij en noord van de vore wordt de stroming noordoostelijk en de aangevoerde lucht warm en vochtig. Op hoogte is de opbouw gedurende de gehele periode onstabiel, zowel vanmiddag als zaterdagmiddag wordt de opbouw onstabiel vanaf de grond, met de meeste onstabiliteit nabij de vore.

De modellen tonen allemaal wel hetzelfde beeld maar verschillen op enkele essentiële details. Allen laten een opleving van de convectie zien overdag nabij de vore. Maar de positionering is steeds net iets anders. Dit gaat echter om detailverschillen van tientallen kilometers maar kunnen wel bepalend zijn voor het zuidoosten, waar de grond reeds verzadigd is door de grote hoeveelheden neerslag die afgelopen dag gevallen zijn. Het zuidoosten lijkt opnieuw een redelijke kans te maken op zwaardere convectie.

De dag begint met nevel en lokaal mist. Komende uren breekt vanuit het oosten de zon door en vanmiddag en vanavond ontstaan er regen- en onweersbuien. Deze buien kunnen opnieuw vergezeld gaan van veel neerslag in korte tijd met mogelijk wateroverlast tot gevolg. Ook kan hagel voorkomen. De middagtemperatuur wordt 20 tot 25 graden, maar in het zuidwesten blijft het kwik enkele graden achter. De wind is overwegend noordwestelijk en is zwak tot matig, in het noordoosten wordt de wind geleidelijk noordoostelijk. Aan de kust is er kans op wind van zee. In de loop van de avond verdwijnen de buien weer en klaart het van het noordoosten uit op.

In de nacht naar zaterdag komen in de noordelijke helft opklaringen voor, terwijl het in het zuiden bewolkt blijft en mogelijk opnieuw mist ontstaat. Het blijft overwegend droog. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 15 graden bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind. In het zuiden staat een zwakke westelijk wind.

Neerslag:

Momenteel in de koele laag ten zuiden van de vore lokaal motregen door coalescentie. Aandacht ligt natuurlijk op de convectieve ontwikkeling nabij de vore voor zowel vanmiddag als zaterdagmiddag. vore zien we door de Harmonie varianten duidelijk een opgelijnde structuur die samenhangt met de oriëntatie van de vore (Multi Cells). De effectieve windschering is niet zo groot en komt uit op 20-25 kn. Cape waarden zijn fors met max 1500-2000 in de vore. Daarmee komt de Cape-Shear parameter rond 40 kn kJ/kg, bij dergelijke waarden komen we wel weer in de buurt om aan oranje codering te denken. Op zaterdag is de schering vergelijkbaar, maar de Cape nog een orde hoger, dit is dan voor met name het zuiden/zuidoosten, elders is er dan niet zo veel meer aan de hand. De neerslagsom is daarbij een aandachtspunt, zeker voor het zuidoosten alwaar de grond reeds verzadigd is. In korte tijd kan zowel vandaag als morgen opnieuw veel neerslag vallen, al is het wel zo dat de buien doortrekken en niet in de lengterichting over een gebied gaan zoals eerder deze week. Verder natuurlijk kans op onweer, waarbij Harmonie uitkomt op maximaal 100 ontl/5 min in SGG.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Zaterdag overdag zijn er in het noorden zonnige perioden en blijft het droog, in het zuiden blijft het half tot zwaar bewolkt en ontstaan in de middag opnieuw regen- en onweersbuien. Lokaal kunnen dit weer forse buien zijn met onweer, hagel en veel neerslag in korte tijd. Met een overwegend matige noordoostelijke wind wordt het op veel plaatsen 25 graden.

Feitelijk gezien heeft West-Europa bij aanvang van de periode te maken met een geblokkeerd hoogtepatroon. Een hoogterug strekt zich uit van IJsland naar het Iberisch Schiereiland. De hoogterug wordt kleinschalig gezien verstoord door een ingebed koud putje ten noorden van de Alpen welke In Duitsland/Frankrijk en de Benelux nog voor tamelijk persistente convectie zorgt en heeft gezorgd. Aan weerszijden van de grootschalige hoogterug bevinden zich grootschalige hoogtelagen boven het Atlantische en Finland. In loop van de periode zien we de genoemde hoogterug meer en meer verzwakken en daardoor wordt de atmosfeer op hoogte meer doorstroomd met een westcomponent. Op de lange termijn, na dag 10, zien we een voortzetting van dit patroon.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vrij warm met in de loop van de week kans op een enkele regen- of onweersbui

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 10 juni tot en met vrijdag 17 juni

Grote kans op overgang naar iets wisselvalliger weer met temperaturen rond normaal.

Het EPS is eenduidig in de afzwakkende hoogterug. Details die significant zijn en waar nog onzekerheid over bestaat is het genoemde koude putje dat begin volgende week weer opvullend noordwaarts zich over ons gebied lijkt te verplaatsen met kans op convectie. Verder zien we in de 2m- temperatuur anomalie kaarten duidelijk een positieve anomalie van +1 tot 3 graden, hetgeen te verklaren is met de hoogterug. Voor week 2 en 3 lijkt de 2m temperatuur maar weinig af te wijken van het modelklimaat. In de clusterscenario kaarten van de ECMWF website zien we bij de aanvang een grote voorkeur voor een (West) Atlantic ridge. In de loop van de periode zien we een overgang naar het positieve NAO scenario en daarmee wordt het hierboven scenario bevestigd.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn