Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Tamelijk zonnig en vrij koud.

12 oktober 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktOns aandachtsgebied bevindt zich aan de zuidflank van een hoog met zwaartepunt boven Scandinavië met als gevolg dat er met een oostelijke stroming relatief droge en koude continentale lucht aangevoerd wordt. Het centrum van het hoog verplaatst zich dinsdag naar de Baltische Staten. Op hoogte, zowel op 300 alsmede op 500 hPa, zien we gedurende de beschouwde periode, een hoogtetrog vanaf IJsland via de Noordzee richting ons land afzakken om vervolgens als afgesnoerd laag langzaam zuidoostwaarts te trekken.

Het is vrij zonnig, maar de zon kan af en toe schuil gaan achter overdrijvende hoge bewolking. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. Er staat een matige oostelijke wind. Langs de Wadden is de wind (vrij) krachtig.

Komende nacht wordt de bewolking wat dikker en zijn er nog maar een paar opklaringen. Het blijft wel droog. Door de bewolking wordt het mogelijk wat minder koud dan afgelopen nacht met minimumtemperaturen rond de 3 graden, maar bij opklaringen kan het kwik weer richting het vriespunt dalen. Er staat een zwakke tot matige oost- tot noordoostenwind.

Dinsdag overdag is er veel bewolking en dus weinig ruimte voor de zon. Het blijft tot in de middag overal droog, maar tegen de avond is wat regen in het noorden mogelijk. De middagtemperaturen liggen rond de 9 graden. De noordoostenwind neemt toe tot matig en langs de kust tot (vrij) krachtig.

Op hoogte (500 hPa) zien we dat het blokkerende hoog boven Scandinavië verdrongen wordt door een uitzakkende hoogtetrog vanaf IJsland via de Noordzee richting ons land. De trog snoer in de loop van de week af en verplaatst zich als hoogtelaag richting Zuidoost-Europa. West van dit hoogtelaag bouwt het Azorenhoog zich op richting ons land. Afhankelijk van waar de as en het zwaartepunt van dit Azorenhoog zich bevindt, krijgen we boven ons land te maken met een meanderende dan wel met een zonale bovenstroming. Aan de grond zien we in de meerderheid van oplossingen dat hogedrukinvloeden de overhand hebben. Soms wordt de hogedruk tijdelijk onderbroken door snel verplaatsende lagedrukgebieden, hetgeen ook in de neerslagberekeningen te zien is.

Vooruitzichten

Af en toe zon en vanaf woensdag iedere dag kans op wat regen. Vrij koud met maxima eerst rond 8 graden en de laatste dagen rond 11 graden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 19 oktober tot en met maandag 26 oktober Kans (40%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype en zo’n 60% kans op een droge weertype met in beide gevallen maximumtemperaturen beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost NederlandNeerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn