Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking en kans op regen. Vanmiddag van het zuiden uit droog

13 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven Zuid-Engeland beweegt noordoostwaarts en heeft een vore tot over het noorden van ons land. Het bijbehorende warmtefront ligt inmiddels ten noorden van het land. Het koufront, NW-ZO georiënteerd boven het zuidwesten, verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten. Achter dit koufront stroomt met name over het zuidoosten drogere lucht binnen. Overdag trekt het lagedrukgebied verder richting Denemarken. De bij dit laag horende occlusie trekt aan het einde van de dag van het noordwesten uit ons land binnen en verlaat zondagochtend het zuidoosten. De activiteit gaat er wel steeds meer uit. Achter de occlusie wordt polaire lucht aangevoerd. Zondagmiddag bereikt een zwak koufront het noorden. Aan het einde van de dag ligt dit koufront boven het midden, W-O georiënteerd.

Er zijn wolkenvelden en van het zuiden uit neemt de bewolking verder toe. In de loop van de ochtend gaat het vooral in de oostelijke helft af en toe regenen of valt er een bui. In de middag trekt de neerslag weg naar het noorden en breekt in het zuidoosten en oosten de zon door. De middagtemperatuur ligt tussen de 18 graden in het noordwesten en lokaal 24 graden in het oosten van het land. De wind is zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar krachtig.

Vanavond en in de nacht naar zondag neemt van het noordwesten uit de bewolking verder toe en lokaal valt er lichte (mot)regen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is zwak tot matig.

Zondag overdag is er in eerste instantie tamelijk veel bewolking en is het op de meeste plaatsen droog. Geleidelijk aan breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordelijk kustgebied tot 22 in het zuidoosten van het land. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Een gordel van hogedruk loopt van de Azoren via Ierland naar IJsland. Deze gordel verplaatst zich geleidelijk naar de Britse Eilanden en de Noordzee. Aan de noordwestflank hiervan koerst een laag vanaf de Atlantische Oceaan naar IJsland en vervolgens naar Scandinavië. In de tweede helft van komende week trekt het hoog zich terug naar de oceaan en kan het bij het laag horende frontaal systeem ons land in verzwakte vorm passeren. Met hogedruk boven de Britse Eilanden en lagedruk boven Finland is er bij ons sprake van een noordelijke stroming met polaire lucht. Het hoog verplaatst zich tijdelijk naar het continent, maar al snel wordt de uitgangssituatie weer hersteld met hogedruk ten westen van de Britse Eilanden.

Vooruitzichten

Droog en rustig weer. Aanvankelijk duidelijk te koud voor de tijd van het jaar, later oplopende middagtemperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 20 juni tot en met zaterdag 27 juni

Grote kans (80%) op het aanhouden van het droge en rustige weer. Maxima aanvankelijk rond of iets onder normaal, maar geleidelijk toenemende kans op temperaturen boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn