Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking en van het westen uit sneeuw

26 januari 2013 door Jannes Wiersema

Momenteel bevinden we ons nog in een zuidelijke stroming aan de voorzijde van een storing en wordt er nog even koude lucht aangevoerd. Met de frontpassage rond de middag komen we in zachtere oceaanlucht terecht. Morgen nadert een nieuw frontaal systeem waarmee de dooi definitief wordt ingezet. De volgende dagen wordt het zacht met regelmatig regen en veel wind.

Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af en de temperatuur ligt rond de -4 graden. De bewolking wordt van het westen uit geleidelijk dikker en halverwege de ochtend bereikt een gebied met sneeuw Zeeland en trekt vervolgens verder naar het noordoosten. Er valt ongeveer 2 à 3 cm, in het noorden van het land mogelijk wat meer. In de middag wordt het van het westen uit droger. Wel is er een nog kleine kans op lichte regen, die op een bevroren ondergrond voor ijzel kan zorgen. De temperatuur komt in de loop van de middag in de westelijke helft van het land iets boven het vriespunt te liggen, in het oosten iets eronder. De zuid- tot zuidoostelijke wind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de middag draait de wind naar zuidwest en neemt wat in kracht af.

Vanavond is het bewolkt en nevelig met plaatselijk mist en gladheid door opvriezing van natte weggedeelten. Komende nacht bereikt een regengebied het westen van het land en trekt langzaam oostwaarts. De temperatuur die aan het einde van de avond nog rond het vriespunt ligt loopt in de nacht langzaam op. De zuid- tot zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien.

Zondagochtend valt er op veel plaatsen regen of motregen, in de middag wordt het van het westen uit droger en komen er opklaringen het land binnen. De temperatuur loopt verder op naar een graad of 6, nabij grote smeltende ijsvlaktes blijft het wat kouder en nevelig. De zuidelijke wind neemt wakkert in de ochtend aan naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust en op het IJsselmeer. In de middag draait de wind naar zuidwest en neemt dan weer in kracht af.

Na het weekeinde gaan de poorten open voor een brede westelijke tot zuidwestelijke (hoogte)stroming waarmee zachte luchtmassa’s worden aangevoerd. Tussen dinsdagvond en woensdagavond is het zowaar zeer zacht met temperaturen die op veel plaatsen op 10-12 graden gaan uitkomen. Dan gaat het hard met het smelten van het ijs! Ook donderdag en vrijdag blijft het zacht. Daarna iets lagere temperaturen maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er een nieuwe vorstperiode zit aan te komen.
Verder is het volgende week niet alleen zacht maar ook nat en winderig. Op dinsdag en woensdag valt plaatselijk meer dan 10 mm. De vorst regent dus snel de grond uit.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn