Tussen een lagedruk boven Scandinavie en hoge druk boven zuidwest Europa staat er in ons aandachtsgebied een westelijke stroming met aanvoer van nog vrij zachte polaire lucht. Een golvend front ligt oost-west georiënteerd boven het noorden van Frankrijk. In dit polaire front beweegt vandaag een golf van west naar oost richting Duitsland. Door het opbouwen van een rug boven de Oceaan en het uitzakken van een hoogtetrog over West-Europa komen we geleidelijk dieper in de polaire lucht. Aan de zuidwestflank van deze langgolvige hoogtetrog ontwikkelt zich een kortgolvige hoogtetrog welke via de Britse Eilanden richting het Alpengebied beweegt, alwaar het zaterdagavond aankomt. In het gronddrukpatroon ontwikkelt zich vanmiddag en vanavond boven de Duits Bocht een lagedrukgebied dat zaterdag boven het noorden van Duitsland komt te liggen. Aan de westflank van dit laag bewegen over de Noordzee diverse troggen en occlusie restanten zuidwaarts, de eerste bereikt de noordwestkust vanavond. De bovenluchttemperaturen dalen geleidelijk naar waarden tussen de -30 en -35 C, de bel met koudste bovenluchten trekt net ten zuidwesten van ons langs richting Frankrijk.
Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en in de noordelijke helft komen enkele buien voor. In de loop van de middag en avond neemt het aantal buien van het noordwesten uit geleidelijk toe. De maximumtemperatuur ligt rond 9 graden. De westenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.
Gedurende de gehele periode houden we we te maken met seinen voor 6-7 Bft, zeer sporadisch wordt de 8 Bft aangetikt. Langs de Britse oostkust trekt een gebiedje met 9 Bft zuidwaarts maar zal ons FIR-gebied niet intrekken. Eventuele zware windstoten bij de buien op zaterdag zullen zich beperken tot het zeegebied en amper boven land optreden.
De neerslag bij de frontale golf reikt in de tweede helft van de ochtend tot net tot over Limburg, veel stelt het niet meer voor. Boven de Noordzee en ook het noorden van ons land actueel ook regenbuien, in de loop van de dag worden deze van het noorden uit forser. Zaterdag is heel lokaal wat natte sneeuw niet helemaal uitgesloten als de buien iets willen clusteren, NESO geeft hier met name voor het zuiden van het land een zwak signaal voor, zal niet voor gladheid zorgen. Op de meeste plaatsen ook dan ‘ gewoon’ regen. Boven de Noordzee en langs de westkust is komende nacht en morgenochtend een klap onweer mogelijk, Harmonie geeft hier een duidelijk signaal voor.
Komende nacht trekken vanaf zee vrij veel buien over het land. Vooral in de kustprovincies kunnen de buien stevig uitpakken en is er kans op onweer en korrelhagel. Tijdens een opklaring kan het landinwaarts plaatselijk een graad of 2 worden. Aan de kust wordt het met een minimum van een graad of 6 minder koud. Landinwaarts staat er een zwakke tot matige wind uit zuidwest tot west, aan de westkust trekt de wind waarschijnlijk aan naar krachtig tot hard uit noordwest.
Morgen overdag is het zwaar bewolkt. Er komen verspreid over het land buien voor. De meeste komen waarschijnlijk aan de westkust voor met kans op onweer en korrelhagel. De maxima lopen uiteen van ongeveer 5 graden in het zuidoosten tot 8 graden aan zee. In de loop van de dag wordt de wind overal noordelijk. Boven land is de wind matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot mogelijk hard.
Aanvankelijk is er sprake van een sterk golvende straalstroom, met een hoogterug van de Azoren naar Groenland en een hoogtetrog van Scandinavie naar Zuid-Europa. We bevinden ons in dan diep in de polaire lucht. Na het weekend trekt de hoogterug zich terug en verplaatst de trog zich oostwaarts, aan de grond beweegt de hogedrukuitloper maandag van noordwest naar zuidoost over ons land. In de tweede helft van de week zien we op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan weer een krachtige licht golvende west-oost georiënteerde straalstroom ontwikkelen waarmee we van tijd tot tijd weer te maken krijgen met frontale systemen en soms een krachtig windveld.
Aanvankelijk vrij koud met in de nacht en vroege ochtend kans op lichte vorst. Vanaf dinsdag wordt het weer wisselvalliger en lopen de temperaturen weer op naar waarden boven normaal.
vrijdag 27 november tot en met vrijdag 04 december Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.
De consistentie binnen het EPS-ensemble is groot, nagenoeg alle leden laten de westcirculatie in de tweede helft van de week weer op gang komen. Weliswaar is er onzekerheid in de positionering van ruggen en troggen, maar over het algemeen blijft er sprake van een maritieme aanvoer waardoor de echt koudere lucht ons ook niet met een noordwestelijke bovenstroming kan bereiken. Van zondag tot en met dinsdag is het nog vrij koud met in de nachten kans op lichte vorst en derhalve kans op lokale gladheid. Vanaf woensdag liggen de temperaturen zowel overdag als in de nachten weer duidelijk boven het langjarig gemiddelde. De neerslagkansen komen rond de 70% te liggen en ook de wind trekt fors aan met ook weer toenemende kans op zware windstoten. Ook op de lange termijn lijkt de westcirculatie aan te houden.