Friday 4 October
Weerman Jannes Wiersema

Tropisch warm

19 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een sturend hoogtelaag om 00UTC boven Spanje verplaatst zich gedurende de komende 48 uur richting Zuid-Engeland, terwijl erg boven ons land de eerste 24 uur een hoogterug aanwezig is Rond dit hoogtelaag bevindt zich een frontale zone en op de oostflank van dit laag wordt zeer warme lucht over grote delen van het vaste land van Europa gevoerd. Boven Frankrijk is een thermisch laag ontstaan die gedurende vannacht weer grotendeels opgevuld is. Vandaag diept het laag opnieuw uit en er vormt zich een noordoostwaarts gerichte vore die zich in de middag en avond uitstrekt tot over het oosten van ons land. Pas dinsdagavond zien we vanuit Frankrijk het thermische laag verder noordwaarts opdringen waarna deze woensdagavond laat en in de nacht naar donderdag het zuiden van ons land bereikt. Het koufront blijft nog zuid van het thermische laag. Dat betekent dat de warme lucht pas in de loop van donderdag verdreven gaat worden.

In Limburg zijn er enkele onweersbuien die snel zullen verdwijnen. Verder is er geregeld zon en loopt de temperatuur snel op. In de middag is landinwaarts op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen tussen 30 tot 35 graden. Omdat de wind van zee gaat waaien wordt het in de kustprovincies opnieuw (iets) minder warm. Naarmate de dag vordert neemt de kans op een onweersbui elders toe. De wind wordt noordoost, aan de kust noordelijk, zwak tot matig rond kracht 3.

NEERSLAG:

In dit soort situaties kun je de modellen alleen maar indicatief gebruiken. Ieder model en iedere run laat steeds een iets ander beeld zien. Huidige neerslag nergens terug te vinden in de modellen Vandaag overdag neemt met name landinwaarts de kans op een bui toe. Met temperaturen die kunnen oplopen tot 34/35 graden en convergentie onderin kan er zomaar een onweersbui ontstaan. Allemaal erg lokaal en geen dynamische complexen. Die kans wordt pas in de avond en in de nacht naar donderdag groter wanneer vanuit het zuiden een onweerscomplex nadert. Met het noordwaarts trekken moet de activiteit wel afnemen maar dat zou ook zomaar pas halverwege ons land kunnen gebeuren, zoals bv Harmonie aangeeft. Vooral alle buien geldt dat de kans op onweer daarbij groot is. Harmonie en INDECS geven aanwijzingen dat dit stevig onweer (90 % op 200 ontladingen in het oosten van 15-21 UTC) kan zijn. Niet verwonderlijk gezien de zeer hoge Cape-waarden. Ook hagel behoort tot de mogelijkheden.

Komende nacht neemt vanuit het zuiden de kans op forse onweersbuien toe. Hagel en (zware) windstoten zijn dan ook mogelijk. De minimumtemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. De noordelijke wind is meest matig, rond kracht 3.

Donderdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en in de loop van de dag neemt vooral in de oostelijke helft van het land de kans op onweersbuien weer toe. Opnieuw kunnen dat stevige onweersbuien zijn met hagel en zware windstoten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden in het noordwestelijk kustgebied tot mogelijk nog 30 graden in het oosten van het land. De wind waait uit uiteenlopende richting en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Opvullend hoogtelaag boven Noord-Spanje trekt NNO en vult op. Aan de grond is er boven warme lucht aanwezig (Thetaw-850 ca. 19 graden), terwijl de overgang met de koelere lucht net ten westen van ons land ligt. De hoogterug trekt in de loop van vandaag en donderdag naar het oosten weg, waarbij ons land in de loop van donderdag in de koelere lucht terecht komt. Het hoogtelaag boven Spanje vult op en trekt als trog noordoostwaarts en trekt vrijdag over ons land. Daarna komen we onder invloed van Oceaanstoringen, waarbij de temperatuur na donderdag een gevoelige stap terug doet. Alle clusters laten vanaf het weekeinde een nieuw hoogtelaag vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden richting ons land trekken om vervolgens uit te zakken naar Centraal-Europa. Het betekent dat tot en met halverwege volgende week ons land te maken krijgt met lagedrukinvloed. Hierna divergeren de oplossingen, maar lijkt een zonale stroming de grootste kans te maken.

Vooruitzichten

Overgang naar tamelijk koel weer met geregeld regen of buien.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (rond 60%) op het aanhouden van het wisselvallig weertype met temperaturen die enkele graden onder normaal liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn