Een gordel van hogedruk ligt van Ierland via Engeland en België naar de Alpen. Op de noordflank hiervan trekt een zwak koufront net noord van ons land langzaam zuidoostwaarts. Vanochtend bereikt dit front de noordkust en trekt de rest van de dag langzaam en vertragend zuidwaarts, woensdagavond ligt het front boven het (uiterste) zuiden van het land. Achter het front voert een west- tot noordweststroming aanvankelijk polaire lucht aan, In de loop van woensdagavond en in de nacht naar donderdag wordt om het hoog heen geleidelijk vochtiger en zachtere lucht aangevoerd. De voorste begrenzing ervan passeert donderdagnacht.
Het is niet helemaal uitgesloten dat er wat lichte motregen valt op het koufront vanochtend, aanvankelijk gaf dat vanochtend vroeg zelfs nog wat zeer lokale gladheid in het noordoosten van het land. De mate waarin de temperatuur oploopt varieert nogal in de modellen. Dit lijkt wat Hirlam betreft ook samen te hangen met te weinig Sc, bovendien is het een bekend fenomeen dat Hirlam een te trage opwarming vertoont na een koude periode. Wat de snelle opwarming in EC betreft lijkt er te veel menging in het model te zitten. Op dit moment lijkt Harm38 het beste te volgen. In de vochtiger, zachtere lucht die ons woensdagavond en in de nacht van donderdag bereikt kan vooral dieper landinwaarts St ontstaan.
In de noordelijke helft van het land is er vrij veel bewolking met af en toe zon, die langzaam verder zuidwaarts trekt. Met name in het noordoosten kan er soms wat lichte regen of motregen vallen. In het zuiden blijft het droog en laat de zon zich waarschijnlijk ook vanmiddag nog goed zien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 2°C plaatselijk in het zuidoosten tot 9°C in het noordwestelijk kustgebied. De wind waait uit zuidwest tot west en is boven land matig, aan zee af en toe vrij krachtig. In het noordelijk kustgebied wordt de wind in de loop van de dag mogelijk krachtig, 6 Bft.
Komende nacht zijn er wolkenvelden en kan er in het noordoosten af en toe lichte motregen vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordelijk kustgebied tot rond het vriespunt in het uiterste zuiden van het land. De wind is zuidwest tot west, zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.
Donderdag overdag is het overwegend bewolkt en hier en daar valt soms lichte regen of motregen. De middagtemperatuur ligt rond 9°C, alleen in het uiterste zuidoosten is het kouder met in Zuid-Limburg ca. 4°C als maximum. De wind wordt westelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft.
Met een west- tot noordweststroming rondom een blokkerend hoog van Ierland naar Frankrijk stroomt aanvankelijk vrij zachte lucht over onze omgeving uit. Op vrijdag verplaatst een laag boven Scandinavië zich richting Oekraïne, waardoor de stroming meer noordwest wordt. Hierdoor passeert een zwak koufront. In het weekend komt het zwaartepunt van het eerdergenoemde hoog boven onze omgeving te liggen, met ons land in de polaire lucht. Volgende week blijft het zwaartepunt van het hoog voortdurend in de buurt van ons land, waardoor zachtere en vochtigere lucht aan de noord(west)flank ervan onze omgeving aan de grond niet echt weet te bereiken. Op enige hoogte is dit echter wel het geval. De hoge druk blijft het weer voorlopig domineren, maar later in de periode dringen Atlantische fronten op.
Vrijdag tamelijk bewolkt en kans op wat lichte regen. Vanaf het weekeinde perioden met zon, overwegend droog en vrij koud met in de nachten meest lichte vorst.
woensdag 07 december tot en met woensdag 14 december
Grote kans op een overwegend bewolkt en rustig weertype met temperaturen die eerst nog enkele graden beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar liggen. De kans op neerslag neemt vanaf het weekend langzaam toe bij een oplopende temperatuur.
Vooral zondag t/m dinsdag zijn de oplossingen vrij koud tot koud. Op veel plaatsen in de eerste helft van de volgende week lichte en dieper landinwaarts ook matige vorst in de nacht en ochtend. Het beeld t.o.v. gisteren is duidelijk zonniger geworden, wat ook de koudere nachten verklaart. Vanaf de tweede helft van de volgende week lijkt het bewolkter te worden en neemt de onzekerheid wat T2m betreft toe, hoewel zachte oplossingen in de minderheid blijven. Wel zien we in de 10m-windrichtingspluim dat een zuidwestcomponent vanaf dan waarschijnlijk wordt. Pas in en na het weekend van 10/11 december neemt de kans op een wisselvalliger scenario geleidelijk toe en komen de minimumtemperaturen geleidelijk rond of boven normaal uit.