Een N-Z georiƫnteerd occluderend frontaal systeem boven Engeland bereikt vanochtend de westkust en vanavond de oostgrens. Onder invloed van de jet ontwikkeld achter het frontaal systeem een kortgolvige verstoring die dinsdagochtend- en middag van zuid naar noord over het land trekt. Het heeft wat weg van een instant occlusion. Een randstoring koerst dinsdagavond via Engeland naar Humber. Bijbehorend frontaal systeem ligt aan het einde van dinsdagavond boven het zuidwesten. Aan de voorzijde vindt warmteadvectie plaats.
Voor het occluderende systeem uit ligt nog een aantal oude occlusies. Dit soort zwakke occlusies worden door Harmonie slecht opgepikt doordat de bewolking zich (deels) in de laag tussen 0 en -20 C bevindt. Overigens valt op dat Harmonie38 veel negatiever is met de stratus boven land als de occlusie daar passeert. Vooral tijdens het buiiger worden van de neerslag dalen de wolkenbases veel meer dan in Harmonie36. Het RACMO-turbulentieschema heeft hier vermoedelijk een aandeel in. De randstoring van dinsdagavond is nog onzeker qua timing, maar dat is normaal op deze termijn met dit soort mesoschaalsystemen.
Het is zwaar bewolkt en een gebied met regen en motregen trekt van west naar oost. Landinwaarts krijgt de neerslag vanmiddag een buiig karakter. In de loop van de middag en avond wordt het van het westen uit weer droog en komt de zon op veel plaatsen tevoorschijn. De maximumtemperatuur komt uit op 18 of 19 graden. De zuidwestelijke wind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig. Later op de dag draait de wind naar west en neemt daarbij af naar zwak tot matig.
In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen en blijft het droog. Lokaal kan een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het noordoosten tot 12 graden in Zeeland. De wind draait geleidelijk naar het zuiden en wordt zwak tot matig.
Dinsdag overdag begint droog met van tijd tot tijd zon, maar in de loop van de dag neemt de bewolking van het westen uit toe. Vooral in de noordelijke helft kunnen enkele buien voorkomen. In de avond gaat het van het westen uit overal regenen, maar in het oosten blijft het waarschijnlijk tot middernacht droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 19 graden. De wind draait in de loop van de dag naar zuidwest en neemt langs de kust toe naar vrij krachtig, in de avond mogelijk krachtig.
De komende periode draait een omvangrijk hoogtelaag rondjes tussen IJsland, de Britse Eilanden en Scandinaviƫ. Aan de zuidflank voert een licht meanderende straalstroom van tijd tot tijd storingen richting West-Europa. In de volgende week trekt het laag zich terug naar de poolcirkel, maar het weerbeeld blijft dan bepaald worden door randstoringen
Middagtemperaturen onder normaal en wisselvallig.
maandag 04 juli tot en met maandag 11 juli
Middagtemperaturen onder normaal en wisselvallig.
De onzekerheden zijn relatief klein. Het zijn vooral de normale onzekerheden die horen bij het doorkomen van storingen die de spreiding in de pluim veroorzaken. De ECMWF-clusterscenario’s zijn dan ook bijna volledig eensluidend: er is t/m het einde sprake sprake van een voorgedefinieerd klimatologisch regime dat overeenkomt met een (nipt) positief NAO patroon. Een enkel cluster komt op de zeer lange termijn met een blokkade, maar dat is het dan ook. Dit is al enkele dagen de teneur in het ensemble en het koude begin van juli (wat een verschil met vorig jaar) zat ook al in de maandverwachting van EC van donderdag j.l.