Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Van het westen uit perioden met sneeuw, in het zuidwesten ook kans op ijzel

14 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een occluderend front, verbonden aan een depressie met kern ten noorden van Schotland, ligt momenteel over ons land en zorgt deze namiddag nog voor sneeuw/ijzel en regen. Het occlusiefront blijft nog tot morgen boven Nederland liggen. Vanaf zaterdag komen we onder de invloed van een opbouwend hogedrukgebied en komt er opnieuw een continentale stroming op gang.

Het is bewolkt en de eerste lichte neerslag heeft het westen van het land bereikt. Dit zal over het algemeen lichte sneeuw zijn, maar in het zuidwesten van het land kan dit ook IJZEL zijn. Deze sneeuw breidt zich gedurende de tweede helft van de ochtend verder uit over de westelijke helft van het land en in de middag sneeuwt het in het gehele land. Op veel plaatsen valt tot en met vanavond ongeveer 5-8 cm, lokaal mogelijk meer. In het oosten en noordoosten valt er ongeveer 3-5 cm. De temperatuur ligt in de middag rond het vriespunt. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Later in de middag neemt de wind in kracht af.

Komende nacht sneeuwt het eerst nog licht in het oosten en noordoosten van het land. Elders is het nevelig en lokaal kan wat motregen vallen, er is ook kans op IJZEL. De minima liggen rond het vriespunt, in het zuidwesten dooit het enkele graden. De wind is zwak tot matig en zuidoostelijk, in het westen en zuidwesten is de wind zuidwestelijk.

Vrijdag overdag verloopt overwegend bewolkt en nevelig met af en toe wat motregen. Het kwik loopt uiteen van iets boven nul in het noordoosten tot een graad of 6 in het zuidwesten van het land. De wind is zwak en waait uit uiteenlopende richtingen, in het zuidwesten en zuiden van het land is de wind zwak tot matig uit een westelijke richting

Zaterdag zoekt het hoogje verbinding met haar collega boven Rusland. De wind draait naar zuidelijke richtingen. Actieve storingen blijven op afstand, als er al neerslag valt is dat een drupje lichte regen. Verder zijn er wolkenvelden maar breekt de zon ook nu en dan door. Het wordt 3 graden in Groningen tot 5 naar het westen toe. In de nacht rond nul.
Zondag zijn de veranderingen klein. Ons weer wordt bepaald door een hogedrukgebied waarvan de as in de buurt van de Oostzee ligt. Het is rustig en droog weer met veel wolken. De meeste kans op zon hebben het midden en vooral zuiden van het land. Het wordt 3 graden in Groningen tot 6 in Zeeland. In de nacht dichtbij nul.

Drukt de zachte lucht verder door of toch niet?
Dat is de vraag na het weekend. De oceaanlucht doet in ieder geval een serieuze poging verder op te stomen. Wanneer deze missie slaagt hangen dubbele cijfers in de lucht. Of deze operatie een succes wordt is echter nog maar de vraag. Opnieuw zien we drukstijgingen boven Groenland en de Noorse Zee. Die ontwikkeling zou de wind juist wel eens weer de noord(oost) hoek in kunnen drukken. Vanuit dat gebied hoeven we geen dubbele cijfers te verwachten maar hangt juist een daling van het kwik in de lucht. Een scenario dat volgens de Postma doctrine zeker niet kansloos is.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn