Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Van het westen uit regen, morgen droog en zonnig.

18 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Lagedrukgebied boven de Oostzee beweegt noordwaarts en houdt tot en met vanmiddag een cyclonaal stromingspatroon in stand. In deze stroming bevindt zich boven de Noordzee een trog met daarin een occlusie. Deze trog en het voorste deel van de occlusie bereikt de westkust halverwege de ochtend, het tweede deel van de occlusie bereikt de kust in de tweede helft van de avond en verlaat het zuidoosten aan het begin van zondagochtend. Zondag overdag passeert een rug ons land van west naar oost, we bevinden ons in polaire lucht.

Qua synoptische ontwikkeling ontlopen de modellen elkaar weinig, in de neerslagpatronen zien we slechts wat detailverschillen. In de grenslaag heeft Harm36 teveel stratus, met name boven land, maar ook ten zuidwesten van ons land boven de Noordzee. De andere modellen indicatief gebruiken, nowcasten is het advies. Bij de trog en de occlusierestanten vooral op zee volgens alle modellen stratuskansen. De Hirlam 5/8 plaatjes zijn zoals zo vaak wat te positief.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Landinwaarts schijnt de zon hier en daar en in het zuidoosten komen eerst nog enkele buien voor, mogelijk met onweer. Een gebied met bewolking en regen heeft inmiddels het westen bereikt en breidt zich vandaag verder over het land uit. In het westen wordt het vanmiddag geleidelijk weer droog. De middagtemperatuur komt uit op 16 graden in het noordwesten tot lokaal nog 20 in het oosten en zuidoosten. De wind waait uit een westelijke richting en is zwak tot matig van kracht, in de middag draait de wind naar noordwest en neemt langs de kust toe naar vrij krachtig.

Vanavond en komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en plaatselijk valt nog lichte regen. Met een zwakke tot matige, langs de noordkust soms vrij krachtige noordwestelijke wind komen de minimumtemperaturen uit op 11 graden.

Morgen overdag blijft het droog en krijgen we naast wolkenvelden ook de zon geregeld te zien. De middagtemperatuur ligt rond 18 graden en er staat een zwakke tot matige noordwestenwind.

Een uitloper van een Atlantisch hoog ligt tot en met donderdag richting Midden-Europa terwijl een lagedrukgebied zich in de buurt van IJsland ophoudt. Een frontaal systeem beïnvloedt vooral op dinsdag nog ons weer. Op woensdag en donderdag wordt met een zuid- tot zuidwestelijke stroming warme lucht aangevoerd. Op donderdag ontstaat er boven Frankrijk een thermisch laag dat vervolgens in de nacht naar vrijdag over ons land naar het noordoosten beweegt. Vrijdag overdag stroomt er aan de achterzijde van het wegtrekkende laag met een noordwestelijke stroming weer koelere polaire lucht over ons land uit.

Vooruitzichten

Maxima eerst rond 20 graden en vooral op dinsdag af en toe regen. In de tweede helft van de week waarschijnlijk zomerse temperaturen maar ook een toenemende kans op regen- en onweersbuien.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 25 juni tot en met zaterdag 02 juli

Onzekere verwachting. De kans op een zomers weertype is ongeveer even groot als de kans op een koeler en wisselvalliger weertype.

Komende week zien een redelijke consistentie in de EPS-pluim. Veel leden laten een duidelijke opwarming zien met in de tweede helft van de week op veel plaatsen zomerse temperaturen. De warmte lijkt later deze week te worden verdreven door onweersbuien, de timing van het thermische laag is echter nog allerminst zeker. Vanaf het volgende weekend lopen de diverse oplossingen sterk uiteen waarbij de stromingsrichting uiteenloopt van zuid tot noordwest, de Oper behoort tot de laatstgenoemde optie. Deze spreiding is duidelijk te zien in de temperaturen. De kans op een aanhoudend zomerse temperaturen bedraagt ca. 30%, de kans dat we in een koel weertype geraken ligt eveneens rond 30%. De neerslagkans ligt op deze langere termijn rond 40%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn