Saturday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

Van het westen uit wolken en regen.

13 september 2013 door Jannes Wiersema
zon en regen

zon en regen

Een rug passeert het land. De weststroming van polaire lucht wordt geleidelijk zuidwest. Een occluderend frontaal systeem bereikt rond 12 UTC het zuidwesten en blijft vanavond slepen boven het oosten door golfvorming stroomopwaarts. Een frontale golf trekt trekt met bijbehorend laag zaterdagochtend van zuidwest naar noordoost over

Eerst zijn er vooral in de oostelijke helft van het land opklaringen en enkele mistbanken. Geleidelijk neemt vanochtend van het westen uit de bewolking verder toe en tegen het middaguur gaat het in het westen van tijd tot tijd regenen. De regen breidt zich daarna vanmiddag verder over het land uit. De temperatuur loopt in het oosten nog op naar een graad of 18, in neerslag daalt de temperatuur geleidelijk naar 16 graden. De zuidwestelijke wind neemt geleidelijk in kracht toe en wordt boven land matig, aan zee vrij krachtig, 5 Bft.

Komende nacht is het bewolkt en nevelig en valt er op veel plaatsen motregen. In de loop van de nacht gaat het van het zuidwesten uit waarschijnlijk intensiever regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 13 graden. De wind is zwak uit richtingen tussen west en zuid.

Zaterdag overdag is het zwaar bewolkt en valt er van tijd tot tijd buiige regen. Met in de middag zo’n 16 graden is het aan de te koude kant. De wind is zuidelijk en meest matig. In de middag en avond draait de wind geleidelijk naar een noordelijke richting en neemt daarbij van het westen uit toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee naar krachtig en soms hard, 6 tot 7 Bft. (Bron: KNMI)

NEERSLAG:

Agv van verschillende druk ontwikkeling zien we ook verschillen in de neerslag beschrijving. We volgen de lijn D11/EC. Dat betekent dat de komende 48 uur opnieuw een substantiƫle hoeveelheid kan vallen bij het frontale systeem en de golf. Op veel plaatsen 10-20 mm en lokaal (in het NW) 20-30 mm.BUBeMB-CQAALwwW

Bij aanvang van de periode trekt een hoogtelaag de Noordzee in en bevindt de straalstroom zich dicht bij onze omgeving. Gedurende het overgrote gedeelte van de aandachtsperiode blijft dit hoogtelaag zich min of meer handhaven. Aan de grond zien we het laag ook terugkomen. Hieraan gekoppeld golft het polaire front dichtbij onze omgeving. Het koufront van het genoemde laag passeert maandag het land, daarachter is er gedurende langere tijd sprake van een (noord)westelijke stroming van polaire lucht waarin diverse troggen, ingedraaide occlusies en comma’s over het aandachtsgebied trekken.

Vooruitzichten

Koel en wisselvallig; van tijd tot tijd veel regen en wind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn