Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuiden uit flinke perioden met regen.

07 augustus 2013 door Jannes Wiersema

38Een hogedrukgebied boven de Noordzee trekt langzaam noordwaarts weg. Aan de voorzijde van een hoogtetrog boven de Golf van Biskaje en West-Frankrijk diept boven Frankrijk een lagedrukgebied (met frontale golf) uit en trekt in de ZZW-lijke bovenstroming net langs onze oostgrens naar het noordoosten weg. Oostelijk Nederland komt hierdoor op enige hoogte in de warme lucht terecht terwijl aan de grond de lucht relatief kouder is. In de nacht naar donderdag trekt het laag naar Scandinaviƫ weg en donderdag komen we geleidelijk onder invloed van een rug.

Vanochtend neemt de bewolking van het zuiden uit snel toe en gaat het regenen. Met name in de oostelijke helft van het land kan er veel neerslag vallen. De totale hoeveelheden tot en met vanavond liggen in de ordegrootte van 15-30 mm, lokaal mogelijk meer. In het oosten van het land kan plaatselijk ook onweer voorkomen. In de loop van de avond trekt de regen naar het noordoosten weg. Voor de regen uit loopt de temperatuur in het midden en noorden van het land nog op tot zo’n 20 graden, in langdurige neerslag zakt de temperatuur terug naar ca. 16 graden. De noordoostelijke wind is zwak tot matig en neemt geleidelijk toe naar matig, 3 tot 4 Bft. In de loop van de middag draait de wind naar noordelijke richtingen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft, in het noordelijk kustgebied later mogelijk krachtig, 6 Bft.

NEERSLAG:

Vanochtend van het zuiden uit perioden met regen, voor onzekerheden zie modelbeoordeling. We gaan voorlopig uit van cumulatieve hoeveelheden van 10-30 mm, met name voor het oosten van het land. Zeker in geval van verscholen convectieve neerslag zijn lokale uitschieters richting de 50 mm natuurlijk mogelijk. Minste hoeveelheid neerslag in het westen, maar ook hier nog steeds kans op 5-10 mm. De kans op onweer is zeker langs de oostgrens aanwezig, KOUW komt langs de oostgrens met kansen van rond 70%, derhalve waarschuwingen voor de oostelijke provincies. Zwaar onweer is niet aan de orde, kansen op groter aantal ontladingen is zeer klein.

Komende nacht overheerst in het oosten van het land de bewolking, mogelijk dat hier plaatselijk nog wat regen uit valt. In de rest van het land zijn er ook opklaringen. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 13 graden. De wind is noordelijk en zwak tot matig, rond kracht 3, in het Waddengebied eerst nog vrij krachtig, 5.

Donderdag overdag wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af. Op een enkele bui in het zuidoosten na blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 graden. De wind is zwak of matig en komt uit west- tot noordwestelijke richting.

Vanaf vrijdag stelt zicht een zonale stroming in onder invloed van een omvangrijk hoogtelaag in de regio Groenland – IJsland en Noord-Europa. Uitlopers van frontale systemen trekken van tijd tot tijd over onze omgeving oostwaarts (de meest actieve delen van de fronten zullen ten noorden van ons land langstrekken) en zo nu en dan komen we onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. We krijgen derhalve te maken met een licht wisselvallig weertype met gematigde temperaturen.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig zomerweer met af en toe een bui maar ook geregeld zon. De middagtemperaturen liggen rond 21 graden, na het weekeinde enkele graden lager.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn