Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Van tijd tot tijd buien.

10 februari 2016 door Jannes Wiersema

37Laag voor de Noorse kust trekt het land op en vult op. Het aandachtsgebied bevindt zich de gehele periode in de polaire lucht waarin geregeld troggen meetrekken. Actueel passeert een hoogtetrog van west naar oost, met T500 rond -35 C. Vanmiddag passeert een occlusie van west naar oost en deze is vooral zichtbaar in de isobaren van het MSLP. Vanavond bereikt een volgende hoogtetrog met T500 < -35 C het noorden van de FIR en zwaait donderdagmiddag en -avond oostwaarts over het land, maar met name over het noorden van de FIR. Donderdagavond komt vanuit Het Kanaal tevens een kortgolvige verstoring dichterbij.

Vandaag is er tamelijk veel bewolking en trekken er geregeld gebieden met buiige regen over het land. In de eerste helft van de ochtend kan in het oosten ook nog natte sneeuw vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De wind is zuidwest en matig, draait geleidelijk van het westen uit naar west tot noordwest en neemt aan de kust toe tot krachtig of hard.

In de nacht naar donderdag zijn er enkele opklaringen maar kan er met name in het noorden ook nog een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 2. De west- tot zuidwestenwind is meest matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en kan er een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De westenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Een complex lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan koerst via de Britse Eilanden en Frankrijk naar Italië. Bijbehorende fronten trekken veelal net zuid van Nederland langs. Nadat het laag bij Italië aangekomen is breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit naar IJsland. Deze uitloper kantelt oostwaarts tot over Engeland en Zweden, alvorens ons land te passeren en uit te vlakken. Dat is het moment waarop het laag naar Siberië trekt. Een volgend groot Atlantisch laag beweegt dan naar IJsland, terwijl het bijbehorend front halverwege volgende week West-Europa passeert.

Vooruitzichten

Wisselvallig met temperaturen rond of iets onder normaal. Kans op winterse neerslag en lichte vorst in de nachten.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 17 februari tot en met woensdag 24 februari

Aanvankelijk temperaturen duidelijk onder het langjarig gemiddelde en enkele winterse buien, later oplopende temperaturen. Aanhoudend wisselvallig.

Aanvankelijk wordt de onzekerheid voortdurend bepaald door de exacte koers van het eerste laag en zijn diverse kernen. Nadat het laag Europa ingetrokken is wordt de exacte positie van de as van de uitloper bepalend. Dit scenario zit in het gehele ensemble, die daardoor een niet al te grote spreiding heeft. De timing en intensiteit van het front dat halverwege volgende week doorkomt is wel onzeker.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn