Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanavond veel wind en regen, in het noordoosten ook sneeuw.

25 januari 2014 door Jannes Wiersema

42Gisteravond en afgelopen nacht daalde de temperatuur in het uiterse NO naar – 4,2 graden in Roodeschool (Gr),terwijl het zuidwesten niet verder kwam dan +3,5 graden. Daarbij was de gevoelstemperatuur in het NO – 11,0 graden.

In een zuidoostelijke stroming wordt in het noorden en oosten van het land koude en vrij vochtige lucht aangevoerd, in het westen en zuiden van het land is de aangevoerde lucht droger.

Vanochtend is het bewolkt en in het noorden en oosten van het land bovendien nevelig. Op wat lichte regen langs de westkust na blijft het tot de avond droog. De temperatuur ligt vanmiddag op veel plaatsen rond 4 graden, alleen in het noordoosten blijft het licht vriezen. Tegen de avond gaat het van het westen uit regenen, de neerslag is buiig van karakter en kan vergezeld gaan van onweer en mogelijk ook hagel. In het noordoosten valt de neerslag in de vorm van sneeuw en dat kan daar een sneeuwdek van 3-5 cm opleveren. De zuidoostenwind neemt toe tot matig, in de kustgebieden tot (vrij) krachtig, later mogelijk hard. In de avond draait de wind in het hele land, met uitzondering van het noordoosten, naar west tot noordwest en wordt daarbij krachtig, aan zee hard tot stormachtig. Bovendien zijn er dan met name in de westelijke kustprovincies zware windstoten mogelijk van 80-90 km/uur.

Komende nacht wordt het geleidelijk op de meeste plaatsen droog en klaart het (wat) op. In het noordoosten van het land blijft het bewolkt en daar kan nog steeds (mot)sneeuw vallen. De temperatuur loopt op de meeste plaatsen op tot zo’n 5 graden, alleen in het noordoosten van het land blijft het licht vriezen. De west- tot noordwestenwind is aanvankelijk krachtig, aan zee hard tot stormachtig. In de loop van de nacht neemt de wind af naar matig tot vrij krachtig. In het noordoosten van het land blijft de wind oostelijk, zwak tot matig.

Morgenochtend laat de zon zich geregeld zien. In het noordoosten is vrij veel bewolking aanwezig en daar kan dan nog steeds soms lichte (mot)sneeuw voorkomen. In de loop van de middag raakt het overal bewolkt en later bereikt een regengebied het zuidwesten van het land. In de avond breidt de regen zich uit over de rest van het land waarbij in het noordoosten ook natte sneeuw kan voorkomen. De middagtemperatuur wordt in een groot deel van het land 6 à 7 graden, maar in het uiterste noordoosten blijft de temperatuur rond het vriespunt liggen. In het noordoosten van het land blijft de matige wind de gehele dag zuidoost. Elders draait de wind van west naar zuid- tot zuidoost en neemt daarbij in de middag toe naar vrij krachtig, langs de kust naar krachtig of hard.

Vooruitzichten

Maandag en dinsdag veel bewolking en van tijd tot tijd regen, de temperaturen liggen rond normaal. Vanaf woensdag wordt het in het hele land beduidend kouder met ’s nachts overwegend lichte vorst en overdag temperaturen rond of iets boven het vriespunt.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn