Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag bewolkt en af en toe (mot)regen, zaterdag meest droog.

05 februari 2016 door Jannes Wiersema

8Een NW-ZO georienteerd warmtefront, gekoppeld aan een laag ten westen van IJsland, ligt actueel boven Zeeland. In de loop van vanochtend trekt dit warmtefront noordoostwaarts over het land. Vanaf vanmiddag bevindt het gehele aandachtsgebied zich in een brede warme sector. Vanmiddag loopt er in de warme sector nog een subtiele doorstroomde rug noordoostwaarts over het land. Direct achter deze mobiele rug zien we een zwakke binnenstructuur met warmtefront-eigenschappen, met daarachter in de grenslaag nog net wat hogere theta-w’s en een toenemende drukgradient. Zaterdagochtend en -middag komt het uiterste noordwesten van het aandachtsgebied (boven de Noordzee) achter het koufront terecht, maar vanwege golfvorming in het koufront is dit slechts tijdelijk.

Het is bewolkt en plaatselijk valt er lichte motregen of regen. In de loop van de middag en avond wordt het op steeds meer plaatsen droog. De temperatuur loopt uiteen van 4 graden plaatselijk in het noordoosten tot 9 graden in Zeeland. De maximumtemperatuur komt uit rond 10 graden. Er staat een overwegend matige wind uit zuid tot zuidwest, aan zee neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Neerslag:

Bij het warmtefront vannacht en vanochtend nog een smalle band met af en toe lichte (mot)regen. Gezien de dikte van de bewolking in de progtemps (basis < 2000 vt en toppen ruim 5000 voet) is coalescentie-neerslag mogelijk. Veel dieper in de warme sector wordt de bewolking dunner, waardoor de neerslagkans later vanmiddag en vanavond van het zuidwesten uit afneemt. Zaterdagochtend in het noordwesten mogelijk nog wat lichte (mot)regen als het golvende koufront tijdelijk wat dichterbij komt.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en valt er in het noordwesten mogelijk nog wat (mot)regen. De minima liggen rond 7 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdag overdag overheerst eerst de bewolking en in het noordwesten is in de ochtend lichte (mot)regen mogelijk. In de loop van de dag breekt de zon in het zuiden en midden op steeds meer plaatsen door, maar in het noordwesten en noorden houdt de bewolking de overhand. De maximumtemperaturen lopen uiteen van een graad of 8 op de Wadden tot 12 graden in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig, aan de noordwestkust mogelijk naar hard.

Het synoptische beeld wordt in eerste instantie bepaald door een meanderende westcirculatie. Aan het begin van zondag 7 februari bevindt het gehele aandachtsgebied zich in een brede warme sector. Al snel trekt een koufront in de nacht en ochtend van zondag oostwaarts over het aandachtsgebied. Maandagnacht en -ochtend 8 februari volgt dan weer tijdelijk een warme sector met een tijdelijke flinke toename van de drukgradiënt. Maandagavond volgt dan een ingedraaide occlusie met bijbehorende grondtrog, die mogelijk opnieuw voor een windtoename zorgt. Een golf in het polaire front kan in de loop van dinsdag 9 februari met een actief regengebied over een groot deel van het land noordoostwaarts trekken. De rest van de volgende week komt de straalstroom boven Midden- en Zuid-Frankrijk te liggen en belandt het aandachtsgebied steeds dieper in de polaire lucht. De stroming blijft daarbij vrijwel continu cyclonaal bij een duidelijk zwakkere drukgradient.

Vooruitzichten

Zacht weer met tamelijk veel bewolking en vrijwel iedere dag regen of enkele buien. Maandag veel wind. Later in de week minder zacht.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 12 februari tot en met vrijdag 19 februari

Zeer waarschijnlijk licht wisselvallig met zeer temperaturen geleidelijk rond normaal.

Aandachtspunt blijft de wind op maandag 8 februari. Staafdiagrammen laten zien dat 95-100% van de leden voor maandag zware windstoten berekent voor de diverse landpunten. Voor zeer zware windstoten loopt dit percentage uiteen tussen 5% in Groningen tot 35% (gisteren was dat nog 45%) in Den Helder en, opvallend, Maastricht. Kans op waarschuwingspeil voor Vlissingen blijft de gehele volgende week beneden 15%, terwijl gisteren nog 20-25% werd berekend. De frontale golf van dinsdag zorgt waarschijnlijk vooral in de zuidoostelijke helft van het land voor regen van betekenis. De deterministische run laat de golf daarbij verder noordwaarts komen dan de meeste andere leden. Later in de week komt de straalstroom dermate zuidelijk dat dit volgens meer dan de helft van de leden (het belangrijkste cluster) een negatieve NAO-fase oplevert. Vanaf maandag 15 februari zien we 3/4 van de leden weer naar een positieve NAO-fase gaan met lage druk boven Noordwest-Europa en hoge druk ten westen van Portugal. Blokkadevorming met een directe invloed op het weerbeeld in het aandachtsgebied lijkt de hele periode erg onwaarschijnlijk. Staafdiagrammen tonen aanvankelijk temperaturen duidelijk boven normaal, vooral in de nacht. Tegen het einde van de EPS-periode gaan de temperaturen overdag meer richting de normale waarde voor de tijd van het jaar, maar de nachten blijven waarschijnlijk aan de zachte kant vanwege bewolking (zie staafdiagrammen). Vanaf maandag 15 februari gaat de kans op een graadje vorst in de nacht dieper landinwaarts naar 20-30%. Winterse neerslag van betekenis lijkt de hele periode onwaarschijnlijk volgens de sneeuwfracties.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn