Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag droog en overwegend zonnig, in het zuidwesten enkele wolkenvelden.

26 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een hoog met het zwaartepunt nabij Wit-Rusland verplaatst zich geleidelijk naar de Balkan. Hierdoor draait de zuidoostelijke stroming in de loop van de periode naar zuid en neemt op nadering van Atlantische lage druk wat in kracht toe.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

De zon schijnt vandaag op de meeste plaatsen volop en het blijft droog. In het zuidwesten komen echter ook wolkenvelden voor. De middagtemperatuur ligt rond de +2°C en de zuidoostenwind is matig.

In de avond en nacht naar vrijdag is het nagenoeg onbewolkt en gaat het weer in het hele land overwegend licht vriezen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -1°C op de Wadden tot lokaal -6°C landinwaarts. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Vrijdag overdag zijn er enkele velden middelbare en hoge bewolking, waar de zon aanvankelijk nog wel doorheen schijnt. In de loop van de dag wordt de bewolking wat dikker en verliest de zon terrein. Het blijft waarschijnlijk wel overal droog. Met een naar zuid tot zuidoost draaiende matige wind wordt wat zachtere lucht aangevoerd. In het noorden wordt het ca. 5°C, in het zuidoosten lokaal 9°C.

De geblokkeerde drukverdeling wordt komend weekend afgebroken. Op zaterdag 28 januari bevindt zich nog een hoogterug boven Oost-Europa, die de dagen daarna in amplitude afnemend naar Rusland wegtrekt. Een langgerekte hoogtetrog van IJsland via Ierland naar Spanje passeert ons land op zondag, waarna zich een meanderende westcirculatie instelt, met geregeld de neiging tot de vorming van een hoogterug op het Europese continent, die echter niet meteen lijkt te leiden tot een nieuwe blokkade. Vooral in de eerste helft van volgende week kan maritiem tropische lucht onze omgeving van tijd tot tijd bereiken. Daarna overheerst de maritiem polaire lucht in het aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Zachter en vanaf zondag ook wisselvalliger met nu en dan regen en tamelijk veel bewolking.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 02 februari tot en met donderdag 09 februari

Grote kans op een wisselvallig weertype met van tijd tot tijd regen. De kans op vorst gedurende de nacht blijft klein en de middagtemperatuur ligt hoogstwaarschijnlijk boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Begin volgende week komen we volgens beide clusters overwegend in een positief NAO-regime. In de EPS-periode zien we geleidelijk weer de neiging tot blokkadevorming boven het uiterste (noord)oosten van Europa. Dit heeft echter weinig effect op het weer in Nederland, waar de invloed van Atlantische depressies nog duidelijk geldt. De windrichtingspluim blijft dan ook overwegend in de zuidwesthoek met dagelijks een neerslagsignaal en erg kleine sneeuwkansen. We zien de kans op wat minder zacht langzaam weer toenemen in de EPS-periode, maar de vrij zachte en tamelijk wisselvallige oplossingen domineren dus.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn