Een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied, met het belangrijkste centrum net west van Ierland, heeft een rug net ten noorden van ons land. In deze situatie komt de komende 48 uur nauwelijks verandering. Rondom dit hoog wordt al een aantal dagen polaire lucht naar ons land gevoerd. Storingen trekken ten noorden en ten zuiden van het genoemde hoog, ver weg in een wijde boog om ons heen. Donderdag krijgt een laag boven Spanje een uitloper richting het noorden en trekt het hoog zich terug tot boven de oceaan. Zowel vanuit het zuiden als van het noordoosten uit dringen storingen geleidelijk in onze richting. Met name het Spaanse laag stuwt van het zuiden uit warme lucht noordwaarts.
Vandaag schijnt geregeld de zon, maar zijn er ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar 17 graden in het noorden tot 23 graden in het zuiden van het land. Er staat een matige noordoostelijke wind, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar (vrij) krachtig.
Vannacht zijn er brede opklaringen en vooral in het zuiden ook enkele wolkenvelden. De minima lopen uiteen van 7 graden in het noordoosten tot 13 graden in het zuidoosten. De noordoostenwind is zwak of matig, langs de zuidwestkust vrij krachtig.
Donderdag overdag is er veel zon, maar ontstaan er ook enkele stapelwolken. Het blijft droog. De temperatuur loopt verder op en ligt tussen de 17 graden op de Wadden en lokaal 27 graden in het zuidoosten. De wind komt uit oost tot noordoost en is matig, langs de kust matig tot vrij krachtig.
Na een aantal dagen waarin een blokkerend Atlantisch hogedrukgebied ons weer bepaalde is het gedurende deze meerdaagse periode een hoogtelaag bij Biskaje dat bepalend is. In de bovenlucht zorgt dit laag voor een zuidelijke stroming, het bijbehorende vlakke grondlaag, nu nog boven Spanje, verplaatst zich dit weekeinde noordwaarts over zuidoost Engeland naar de zuidelijke Noordzee en Finland. Erachter ontstaat vanaf maandag weer opbouw van Atlantische hogedruk in de richting van de UK en de zuidelijke Noordzee, in feite resulterend in een stromingspatroon dat er gelijkend is met het huidige. In de opmaat naar het passerende laag op zaterdag stroomt er vrijdag eerst erg warme lucht in de richting van Nederland, het op zaterdag passerende koufront maakt dan alweer snel een einde aan het warme weer. Gedurende de EPS periode is het de opnieuw de Atlantische hogedrukuitloper die langdurig het weer bepaalt
De temperatuur loopt eerst flink op. Vrijdag wordt het op veel plaatsen waarschijnlijk tropisch warm, snel gevolgd door enkele regen- en on
weersbuien en een overgang naar aanzienlijk koeler weer. Na het weekeinde blijft het overwegend droog.
Er is een grote kans (circa 70%) dat het meest droge weer aanhoudt. Na een aantal te koude dagen loopt de temperatuur waarschijnlijk op naar meer normale waarden voor deze tijd van het jaar.