Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag en morgen op de meeste plaatsen ’s middags tropisch warm.

22 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een hoog nabij de Noorse westkust heeft een uitloper tot over Noord-Duitsland en dit zorgt voor een oost tot zuidoostelijke stroming van droge continentale lucht in het aandachtsgebied. Boven de Atlantische Oceaan ligt een laag met diverse frontale systemen, dat langzaam dichterbij komt. Een koufront ligt dinsdagmiddag boven de Britse Eilanden en hier vooruit ontstaan in de warme lucht enkele kleinschalige thermische lagedrukgebieden/vores, waarvan er eentje morgenmiddag boven of net ten zuidoosten van ons land ligt.

Het is vandaag weer zonnig, al is er ook wat sluierbewolking aanwezig. Het kwik loopt in de ochtend al snel op en bereikt uiteindelijk maxima van 24 graden op de Wadden tot lokaal 34 graden in het zuiden en oosten. In de middag brengt wind van zee in de kustprovincies enige verkoeling, terwijl er in het zuidoosten een kleine kans is op een onweersbui. De overwegend oostelijke wind is zwak, maar draait in de middag aan de kust naar noordelijke richtingen en neemt toe naar matig.

NEERSLAG:

In de middag en -avond is vooral in het uiterste zuidoosten een onweersbui niet helemaal uit te sluiten. Trajectorien voor Beek komen uit net noorden van Frankrijk, waar nu zeer lokaal een onweersbui valt. Alleen de temp van Trappes (07145) laat een bui toe. Actueel zorgt de forcering van de zwakke hoogtetrog op 300 hPa voor een enkele bui boven Noord-Frankrijk. De forcering van de hoogtetrog ligt ten tijde van Tmax echter al boven het uiterste oosten en beweegt opvullend oostwaarts, dus daarvan is de bijdrage minimaal. Er is verder weinig schering, weinig organisatiegraad, maar wel CAPE-waardes boven 2000 J/kg. INDECS-kansen zijn laag voor morgenmiddag (10-15% kans op >1 ontlading). Harmonie toont wel een aantal ontladingen en geeft een beter beeld van de potentie. Dinsdag zien we een vergelijkbaar beeld. We zien overigens als we naar de Pseudo-cappi kijken dat de verwachte intensiteiten aan de grond veel minder zijn, waarschijnlijk verdampt een deel van de neerslag in de droge lucht onder de bui. Intensiteiten overschrijden vrijwel nergens de 10 mm/uur.

Komende nacht verandert er weinig in het weerbeeld. De minima komen uiteindelijk uit tussen 16 graden in het noordoosten en 21 graden in het zuidoosten. De oost- tot noordoostenwind is zwak, in het waddengebied matig.

Dinsdag overdag voert de zon opnieuw de boventoon, maar er blijft sluierbewolking aanwezig. In de middag en avond maakt het zuidoosten net als vandaag een kleine kans op een onweersbui. Het wordt vrijwel overal tropisch warm, tot 33 graden in het zuiden. Op de Wadden, in het noordelijk kustgebied en later in de middag aan de westkust is het enkele graden koeler. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. In de kustgebieden gaat de wind in de middag van zee waaien. (Bron: KNMI)

Aan het begin van de periode is er sprake van een krachtige Z-N georiƫnteerde hoogterug boven onze omgeving. Woensdag ligt er een hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland. Aan de oostflank van het hoogtelaag trekt al in de loop van woensdag een hoogtetrog over het land in noordoostelijke richting. Het hoogtelaag blijft nog min of meer stationair en door warmte-advectie wordt de hoogterug donderdag opnieuw versterkt. Deze schuift vrijdag oostwaarts, waardoor onze omgeving met een zuid- tot zuidwestelijke hoogtestroming te maken krijgt. In de warme lucht ontwikkelen zich soms enkele onweersstoringen die in de zuidwestelijke stroming overtrekken, afgewisseld door droge perioden. De overgang naar de koelere maritieme lucht ligt waarschijnlijk tot en met zaterdag nog ten westen van ons, daarna wordt met een zuidwestelijke stroming minder warme lucht aangevoerd.

Vooruitzichten

Drukkend warm met geregeld zon, maar soms ook enkele regen- of onweersbuien.

het weer

maandag 29 juli tot en met maandag 05 augustus

Vrij grote kans (rond 70%) op een weertype met soms regen of buien en temperaturen die later in de periode dalen naar waarden beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn