Monday 16 September
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag enkele buien.

11 februari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

We bevinden  ons in een west- tot noordwestelijke stroming waarin maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een occlusierestant in de vorm van een buiengebied trekt richting de Duitse Bocht en blijft waarschijnlijk min of meer stationair ten noorden van de Wadden liggen. Tot vanmiddag is de stroming zwak cyclonaal, maar in de loop van de vanavond nadert van het westen uit een zwakke rug. Ten noorden van de rug bereikt een zwakke barokliene band vanavond het noorden van de FIR. De stroming draait na passage van de rug naar het zuidwesten. Hierdoor wordt de strijklengte vanuit Het Kanaal langer (Twater tussen 10 en 12 C) en kan vanavond en vrijdagnacht convectie vanuit Het Kanaal (eveneens een occlusierestant) ons land binnenlopen.

Het wisselend bewolkt. Vanochtend valt in het noorden een enkele bui, vanmiddag kan ook elders een bui ontstaan. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De westen- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag neemt de wind af naar zwak tot matig en in de avond draait de wind naar zuidwest tot zuid.

Neerslag:

Vandaag  laten met name Hirlam en Harmonie een opleving op dagelijkse gang zien. De rug zorgt later voor onderdrukking. Vanuit Het Kanaal en op de barokliene band boven midden van de Noordzee mogelijk weer actievere buien

In de nacht van donderdag naar vrijdag is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In het noorden is er nog kans op een bui, elders blijft het waarschijnlijk droog. Als het wat langer opklaart, is er kans op mistbanken. De minima liggen rond het vriespunt, maar de kans op gladheid is klein. De zuidelijke wind is zwak, aan de kust matig.

Vrijdag lossen eventuele mistbanken in de loop van de ochtend op. Verder bepalen wolkenvelden het weerbeeld, met de grootste kans op zon in het zuiden. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de maxima liggen rond 6 graden. De wind draait later op de dag naar zuidoost en is zwak tot matig.

Een  lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan koerst via de Britse Eilanden en Frankrijk naar Italië. Bijbehorende fronten trekken veelal net zuid van Nederland langs. Nadat het laag bij Italië aangekomen is breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit naar IJsland. Deze uitloper kantelt oostwaarts tot over Engeland en Zweden, alvorens ons land te passeren en uit te vlakken. Dat is het moment waarop het laag naar Rusland trekt. Een volgend groot Atlantisch laag beweegt dan naar IJsland, terwijl het bijbehorend front halverwege volgende week West-Europa passeert.

Vooruitzichten

Wisselvallig met temperaturen rond of iets onder normaal. Kans op winterse neerslag en lichte vorst in de nachten.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 18 februari tot en met donderdag 25 februari

Aanvankelijk temperaturen onder het langjarig gemiddelde en enkele winterse buien. Later oplopende temperaturen, maar aanhoudend wisselvallig.

Aanvankelijk wordt de onzekerheid voortdurend bepaald door de exacte koers van het eerste laag en zijn diverse kernen. Nadat het laag Europa ingetrokken is wordt de exacte positie van de as van de uitloper bepalend. Dit scenario zit in het gehele ensemble, dat daardoor een niet al te grote spreiding heeft

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn