Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag enkele buien. Zondag vrij zonnig

21 maart 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aanvankelijk ligt een uitloper van het Azorenhoog via de Noordzee richting ons land. Aan de noordflank hiervan staat een golvende west- tot noordwestelijke stroming. In de loop van maandag trekt de rug zuidwaarts en nadert van het noordwesten uit een hoogtetrog, die dinsdag boven de Britse Eilanden verder uitzakt en uiteindelijk woensdag een verbinding maakt met een hoogtelaag boven Spanje. De as van de resulterende hoogtetrog ligt donderdag NNW-ZZO georiënteerd langs de nulmeridiaan. De trog-as trekt vervolgens maar heel langzaam oostwaarts en passeert vrijdag ons land van west naar oost. Daarna stelt zich een west- tot noordwestelijke stroming in.

Er is veel bewolking en er trekken van het noordwesten uit enkele regenbuien over het land. In de loop van de middag neemt de buiigheid in het noorden en westen sterk af, maar de bewolking blijft overheersen,met soms wat zon. De maxima liggen rond 9 graden. De wind draait geleidelijk overal naar noordwest tot noord en is matig, in de kustgebieden (vrij) krachtig.

Vannacht komen er vooral in het noordoosten opklaringen voor, elders blijft het waarschijnlijk bewolkt. Lokaal kan uit de bewolking eerst nog wat lichte regen vallen. Onder de bewolking wordt het minimaal een graad of 3, in het noordoosten komt de temperatuur rond het vriespunt uit. De wind draait naar het noordoosten en is matig, aan zee vrij krachtig.

Zondag overdag klaart het ook in de rest van het land op en is er veel ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden. De wind draait naar oostelijke richtingen en neemt later op de dag af naar zwak tot matig.

Vooruitzichten

Na maandag soms regen of enkele buien, maar ook af en toe zon. De maxima liggen enkele graden onder het langjarig gemiddelde.

Zo Ma Di Wo Do Vr
Zonneschijn (%) 70 30 20 30 30 30
Neerslagkans (%) 20 10 70 50 40 70
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 1/4 1/4 0/3 0/1
Minimumtemperatuur (°C) 2 -2/-1 0/2 0/2 -2/2 -1/3
Middagtemperatuur (°C) 7 8/10 8/9 7/9 7/9 7/10
Windrichting O ZW ZW W N W
Windkracht (bft) 3 3 3 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn