Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag & morgen Veel wind en af en toe een bui, vanmiddag in het zuiden regen.

19 november 2015 door Jannes Wiersema

38Een golvend polair front ligt ten zuiden van ons land, maar vanmiddag en vanavond schampt een golftop het zuiden. Met het opbouwen van een hoogterug van de Azoren naar Groenland en het uitzakken van een hoogtetrog naar onze omgeving krijgt de bovenstroming geleidelijk een noordcomponent. Hierdoor beweegt het polaire front zuidwaarts, terwijl koudere lucht dichterbij komt. In deze koudere lucht is een aantal trogvormige verstoringen en occlusierestanten aanwezig. Vrijdagavond liggen de laatstgenoemde boven het noorden van het land.

De onzekerheid in hoe noordelijk de regen van de golftop zich uitstrekt is afgenomen. Veel noordelijker dan het riviergebied lijkt het niet te gaan komen. Anders is dit op de langere termijn als de koudere lucht dichterbij komt. Op de mesoschaal zien we grote verschillen tussen Harmonie enerzijds en Hirlam en EC anderzijds. In de vorige run was dit nog extremer met een rug in Harmonie vs een trog in de overige modellen.

Er is veel bewolking en komt er af en toe een regenbui voor. In het zuiden van het land kan er in de middag en avond enige tijd regen vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De west- tot zuidwestenwind is in de ochtend boven land vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig tot hard. In de noordwestelijke kustgebieden en het IJsselmeer is de wind eerst nog enige tijd stormachtig met daarbij nog steeds zware windstoten van 75-90 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind af en is in de avond nog matig boven land en vrij krachtig tot krachtig langs de kust.

Wind:

Zware windstoten in kustprovincies. Nemen geleidelijk af, maar houden in het Waddengebied nog aan tot in de middag. Windveld trekt vannacht richting Denemarken weg. Kustseinen blijven minimaal 6. Als de koudere lucht dichterbij komt trekt de wind weer iets aan. Harmonie berekent dan bij buien weer lokaal zware windstoten.

Neerslag:

De komende 48 uur vloeibaar. Vooral boven het noorden van de FIR enkele regenbuien, behorende bij een ingedraaid stuk occlusie. Onweer niet uitgesloten de komende uren. Boven land van tijd tot tijd enkele lichte regenbuien. Vanmiddag en vanavond bij de golftop regen. Meeste regen hieruit wordt in het zuidoosten verwacht met 10-20 mm. (PW in Harmonie meer dan 20 mm).

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt, maar van het noordwesten uit trekken er ook enkele opklaringen het land binnen. In het zuidoosten valt er af en toe regen, elders komt er soms een regenbui voor. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. De westelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

In de ochtend is het aanvankelijk nog wisselend bewolkt en komt er lokaal een regenbui voor. Later in de ochtend neemt van het noordwesten uit de bewolking en buiigheid toe. De maximumtemperatuur ligt rond 10 graden. De westenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Aanvankelijk is er sprake van een sterk golvende straalstroom, met een hoogterug van de Azoren naar Groenland en een hoogtetrog boven Scandinavie en de Britse Eilanden. Hierdoor stroomt vrij koude lucht naar West-Europa. Na het weekend trekt de rug zich terug en verplaatst de trog zich oostwaarts. De resultante is een steeds meer zonale straalstroom, die net als de afgelopen dagen op onze breedtegraad ligt en zorgt voor een komen en gaan van storingen. Wel volgt al vrij snel weer een lichte meandering, maar komen we nu aan de warme kant terecht.

Vooruitzichten

Te koud voor de tijd van het jaar en vooral in de nacht naar maandag kans op lichte vorst. Daarna lopen de temperaturen op naar bovengemiddelde waardes. Van tijd tot tijd valt er neerslag, aanvankelijk kan dit vooral in het zuidoosten winters van karakter zijn.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 26 november tot en met donderdag 03 december Wisselvallig en waarschijnlijk iets lagere temperaturen.

Het ensemble van de nieuwste run is aanmerkelijk zachter geworden. Ten opzichte van gisteren zien we nu toch vooral oplossingen waarbij een lichte golvende straalstroom in onze omgeving ligt. Weliswaar is er onzekerheid in de positionering van ruggen en troggen, maar over het algemeen blijft er sprake van een maritieme aanvoer waardoor de echt koudere lucht ons ook niet met een noordwestelijke bovenstroming kan bereiken. Wisselvalligheid wordt dus weer troef, met ook weer meer wind.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn