Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag nog enkele buien.

16 augustus 2014 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Laag boven Scandinavië trekt noordoostwaarts. Rondom dit laag stroomt nog steeds onstabiele lucht over ons heen. Vanmiddag trekt een al een gebied met middelbare en hoge bewolking over. In de avond passeert van het westen uit een zwakke rug van hogedruk, waarna zondag het weerbeeld meer en meer onder invloed komt van een actief lagedrukgebied. Dat laag ontwikkelt zich vandaag tussen IJsland en Schotland en komt zondagavond boven de noordelijke Noordzee terecht. Na passage van de bovengenoemde rug draait de stroming naar zuidwest en neemt deze zondag verder in kracht toe. Het koufront van het bovengenoemde lagedrukgebied lijkt zondag in de loop van de middag net noordwesten van het land te bereiken en wordt zondagavond ongeveer van Zeeland naar Groningen verwacht.

Het is half tot zwaar bewolkt met enkele buien. Later vanochtend en aan het begin van de middag kan de buiigheid weer wat opleven, maar in de loop van de middag neemt de buienactiviteit van het westen uit sterk af. De temperatuur komt vandaag niet hoger dan ongeveer 19 graden. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, aan de kust overwegend vrij krachtig. Vanavond draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt aan de kust toe tot krachtig.

Vannacht neemt van het noorden uit de bewolking toe en kan er hier en daar al wat lichte regen vallen. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 13 graden en de wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

Morgen overdag breidt de bewolking zich verder uit en in de middag volgen er van het noordwesten uit perioden met (buiige) regen. ’s Avonds klaart het van het noordwesten uit op, maar kan er nog wel een enkele regen- of onweersbui voorkomen. De middagtemperatuur blijft steken bij 17 graden en de wind blijft zuidwestelijk, matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig en in het Waddengebied mogelijk hard.

Vooruitzichten

Koel weer met af en toe zon, maar geregeld ook buien.

Op zondag en maandag is er bovendien een duidelijk signaal voor een stevige, vlagerige wind met een 5 Bft boven land. Kansen op zware windstoten. Zondag en maandag zien we ook een dip in de temperatuur. Tot en met vrijdag 22 augustus zien we het laag in vrijwel alle leden boven Scandinavië, met boven onze omgeving een sterk cyclonaal stromingspatroon. Daarna zien we weliswaar dat in een meerderheid de stroming cyclonaal blijft, maar in een steeds groter aantal leden zien we de stroming west tot zuidwestelijk worden. Dat heeft uiteraard ook zijn weerslag op de kansverdeling van de temperatuur, waarbij de kansen op temperaturen rond normaal toenemen.

Zo Ma Di Wo Do Vr
Zonneschijn (%) 20 30 30 30 20 50
Neerslagkans (%) 80 80 80 80 80 90
Neerslaghoeveelheid (mm) 3/10 2/6 1/6 2/6 1/4 1/4
Minimumtemperatuur (°C) 13 12/13 9/10 9/10 9/10 9/11
Middagtemperatuur (°C) 17 16/17 16/17 15/16 16/17 17
Windrichting ZW W W W W W
Windkracht (bft) 5 4 3 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn