Sunday 4 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag nog rustig en vrij warm, morgen onstuimig en nat.

24 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een klein hogedrukgebied boven het noorden van Duitsland en Polen beweegt oostwaarts. Een lagedrukgebied west van Bretagne trek vrijdag langs de noordwestkust van Frankrijk richting ons land. In de nacht naar zaterdag trekt de kern van het laag langs de westkust noordoostwaarts. Als gevolg van PVA behorende bij een verscherpende hoogtetrog diept het laag nog iets verder uit en er ontstaat een sterk windveld op de zuidwest en westflank van dit laag. Er lijken zich twee kernen te ontwikkelen, de meest zuidelijke boven de Belgische kust heeft de kenmerken van een scherpe trog met een venijnige knijpzone in de gradiënt aan de zuidwestflank ervan, deze lijkt overdag ten zuiden van ons land langs oostwaarts te bewegen. Daarnaast vindt in de loop van vanavond warmte-advectie plaats in de laag tussen 950 en 800 hPa (thetaw850 16-17 in het uiterste oosten) waardoor met name in het oosten destabilisatie van de atmosfeer optreedt. Zaterdag overdag ontwikkelt een behoorlijke gradiënt aan de westflank van de noordelijk lagedrukkern, die zich dan boven het uiterste noorden van het land bevindt en noordoostwaarts trekt. In de avond nadert van het zuidwesten uit een rug. Qua frontale structuren zien we dat de fronten behorende bij het laag gaan samensmelten met de barokliene zone boven het Europese vasteland die voor het laag uit met een zuidoostelijke stroming naar ons land wordt ingezogen. Uiteindelijk lijkt het erop dat zaterdagmiddag een ingedraaide occlusie over ons land oostwaarts beweegt en aan het einde van de middag het noordoosten van het land verlaat.

Vandaag is er vrij veel bewolking waar de zon af en toe nog doorheen komt. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe maar tot de avond blijft het op de meeste plaatsen droog. In de avond gaat het van het zuidwesten uit echter op steeds meer plaatsen regenen. Met name in het oosten van het land kunnen er ook enkele buien tot ontwikkeling komen, daarbij is een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur ligt rond 24 graden. De oostelijke wind is eerst zwak tot matig, maar wordt vanmiddag in het Waddengebied matig tot vrij krachtig.

NEERSLAG:

Tot en met de middag zal het in eerste instantie nog niet veel voorstellen. In de loop van de avond wordt het neerslagsignaal in alle modellen sterker, waarbij het gezien de progtemps vooral om convectieve neerslag zal gaan. Vooral boven het oosten van het land is daarbij kans op onweer, alhoewel de zware onweder voor Duitsland lijken weggelegd, dat dieper in de warme lucht ligt. Bij het laag meest stratiforme neerslag, maar gezien de potentieel onstabiele opbouw lijkt er ook een convectieve component in te zitten.

Komende nacht trekt het gebied met regen en buien verder noordwaarts over het land. Daarbij is ook kans op onweer. Later wordt het dan mogelijk droger met een enkele opklaring. De minima liggen rond 16 graden. In de loop van de nacht draait de wind in de zuidelijke helft waarschijnlijk naar een zuidelijke richting.

Morgen wordt een onstuimige dag met perioden met regen en veel wind. In het oosten kan de temperatuur nog oplopen tot dichtbij de 20 graden, in de regen wordt het echter niet warmer dan een graad of 16. De wind draait van het westen uit naar een noordwestelijke richting en neemt fors in kracht toe. Aan de kust en boven het IJsselmeer wordt de wind waarschijnlijk hard tot stormachtig met zware windstoten tot ca. 80 km/uur, in het Waddengebied in de middag tot ca. 90 km/uur. Boven land neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig. In de avond nemen wind en buiigheid van het westen uit sterk af.

Op zondag bevindt zich een trekrug over onze omgeving waarna er op maandag een lagedrukgebied over het midden van de Noordzee oostwaarts beweegt. Later op dinsdag bereikt een rug ons aandachtsgebied. Op woensdag weet een verzwakte frontale zone onze omgeving nog te bereiken maar vervolgens bevinden we ons tot en met het volgende weekeinde in de buurt van een de as van een niet al te krachtig hogedrukgebied dat zich langzaam van de Oceaan naar Oost-Europa verplaatst. In de bovenlucht is echter sprake van een westelijke stroming. We bevinden ons meestentijds in polaire lucht.

Vooruitzichten

Wisselvallig met soms veel regen en vooral op zaterdag ook kans op veel wind. Met een middagtemperatuur van net 20 graden is het aan de koele kant

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 31 juli tot en met vrijdag 07 augustus

Vrij grote kans (ca. 70%) op een rustig weertype met temperaturen rond of iets onder normaal. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 30%) op een meer zomers weertype met hogere temperaturen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn