Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten .

27 juli 2013 door Jannes Wiersema

1EenĀ  actieve onweerszone, verbonden met een complex laag boven de Atlantische Oceaan, slingert zich over West-Europa en zal ons weer vandaag bepalen. Voor de westkust ligt een golvend koufront. Dit systeem trekt komende nacht over Nederland,maar daarvoor word het vandaag nog een keer ” bloed” heet. De ochtend begint nevelig met op meerdere plaatsen mistbanken. Verder trekken er vanochtend van het zuiden uit enkele regen- en onweersbuien het land binnen. De buien zijn soms zwaar en er is daarbij kans op hagel en zware windstoten. De maxima komen uit tussen de 23 graden aan zee en mogelijk 31 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig en veranderlijk, met een oostelijke voorkeursrichting.

Vannacht trekt het eerder genoemde koufront over Nederland met onweersbuien over het land. De wind is zwak en veranderlijk, maar kan bij buien vlagerig worden. De minimumtemperatuur ligt rond de 18 graden.Zondag overdag stroomt er iets koelere en drogere lucht het land binnen. Van het westen uit klaart het op en het wordt overal droog. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind is het een stuk koeler en ligt de maximumtemperatuur rond de 23 graden.

NEERSLAG:

Vandaag is de sturende wind ongeveer 35-40 kn dat is meer dan de afgelopen dag. Wateroverlast voor een bepaald punt lijkt dus mee te kunnen vallen, maar binnen een wat groter gebied kan toch veel neerslag vallen. Vanzelfsprekend onweerskans groot (Indecs scoort tussen 09-15 ook hoog voor >200 ontl). Het lijkt er op dat vanmiddag de 500 ontladingen net niet gehaald wordt.

De licht westelijke stroming achter het passerende koufront op zondag houdt overigens maar kort aan. Maandag en Dinsdag even wat koeler en wisselvallig met buien .Vanaf woensdag bouwt zich een nieuwe hogedrukgebied boven en net iets oost van onze omgeving op. Het hogedrukgebied nestelt zich boven midden-Europa. De stroming wordt weer zuidelijk en warmer en geleidelijk ook vochtiger. De lengte van deze nieuwe warme periode is onzeker. Waarschijnlijk vanaf volgend weekend een overgang naar koeler weer met zuidwestelijke wind.

Gisteravond was er in Overijsel sprake van een wolkbreuk, in Havelterberg viel maar liefst 63 mm. De bui was op grote afstand te zien.

Bui met ijskap van onweersbuien vrijdagavond 26 Juli 2013. Bron Jannes Wiersema

Bui met ijskap van onweersbuien vrijdagavond 26 Juli 2013. Bron Jannes Wiersema

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn