Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag (onweers)buien

05 mei 2015 door Jannes Wiersema

37Een laag boven Wales beweegt NNO-waarts en komt vanavond net ten oosten van Schotland terecht. Vannacht passeert in een zuidelijke stroming het bijbehorende warmtefront en komt het aandachtsgebied in warme en vochtige lucht terecht. Het diffuse koufront bereikt in de ochtend het westen en snel oostwaarts en begin van de middag het noordoosten, kort gevolgd door een occlusie waar de windsprong op zit en waarachter pas de drogere lucht binnenkomt. Overdag komt ons land bovendien onder de linkeruitgang van de jet en lijkt rond 21 graden de convectie-temperatuur gehaald te worden. Na passage van de occlusie wordt de stroming zuidwestelijk en neemt deze in kracht toe. Woensdag blijft de stroming zuidwestelijk.

Begin van de ochtend is het eerst op veel plaatsen droog en kan hier en daar de zon doorbreken. Met name het zuid(oost)en maakt de komende uren kans op een bui. Later in de ochtend en vanmiddag trekt vanuit het zuidwesten echter een gebied met stevige regen- en onweersbuien het land in. Bij de buien kunnen hagel en lokaal zware windstoten voorkomen rond de 85 km/u. De buien bewegen van zuidwest naar noordoost over het land. Na het gebied met buien wordt het westen uit droog en klaart het breed op. Met maxima van 19 tot 23 graden wordt het aanvankelijk tamelijk warm, maar na passage van de buien koelt het flink af. De wind draait naar zuidwestelijke richtingen en neemt toe naar vrij krachtig, in de middag in het westen naar krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind in de middag krachtig tot hard en mogelijk zelfs even stormachtig. In de loop van de avond neemt de wind af.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er wolkenvelden is het droog. De wind blijft zuidwestelijk en is langs de kust vrij krachtig en in het binnenland meest matig. De minimumtemperaturen liggen rond de 10 graden.

Woensdag overdag wisselen buien en zon elkaar af. ’s Middags ontwikkelen de meeste buien zich in het binnenland en is er kans op onweer. De middagtemperaturen liggen rond de 15 graden. De zuidwestelijke wind neemt weer iets toe, tot krachtig of hard langs de kust en matig tot vrij krachtig in het binnenland.

Al vanaf zaterdag zien de behoorlijke onzekerheden m.b.t. de koers van een volgende randstoring. In deze run trekt die nu noord van ons langs, maar er zijn ook leden waarin deze randstoring veel minder actief is of zelfs helemaal niet uitslaat. We zien deze onzekerheid ook terugkeren in de pluim in de verschillende elementen. Na het weekeinde zien we wel steeds de hogedrukopbouw boven centraal Europa met tijdelijk hogere temperaturen op maandag. In de loop van de volgende week lijkt de straalstroom langzaam wat zuidelijker te komen, wordt de bovenlucht kouder en lijkt ook de temperatuur aan de grond weer een stapje terug te doen. In iets minder dan de helft van de leden komen we dan onder hogedruk-invloed, terwijl de rest een tamelijk cyclonaal patroon laat zien met lagedruk op de oceaan.

Vooruitzichten
Af en toe zon, maar ook een enkele bui. Eerst rond 15 graden, vanaf zondag tijdelijk warmer.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn