Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag op de meeste plaatsen droog.

17 mei 2016 door Jannes Wiersema

bewolktOns land bevindt zich nog steeds in polaire lucht. Aanvankelijk is de stroming zwak westelijk. Nadat overdag een zwakke rug ons land passeert, draait de stroming naar zuidwest en neemt deze in de avond op nadering van een Atlantisch lagedrukgebied in kracht toe. Dit laag trekt oost tot zuidoostwaarts en wordt woensdagmiddag boven het zuiden van Engeland verwacht. De fronten rondom het laag worden in de tijd steeds lastiger te volgen. Op hoogte 850 hPa zijn er echter nog wel zwakke structuren te vinden, die in de middag en avond rondom het laag over ons land indraaien. Verder wordt de opbouw mede door dagelijkse gang in de loop van woensdagmiddag onstabiel.

Heel opvallend is het vrijwel volledig ontbreken van de Sc-velden op de zuidelijke Noordzee, in HA36 en in minder mate in HA38. Hirlam pakt dit veel beter op en benadert de werkelijkheid ook beter. Woensdag worden de verschillen in de neerslag patronen ook vrij groot, maar het algehele beeld is dat van middelbare bewolking met daaronder toename van de onstabiliteit, wat een enigszins grillig convectief signaal geeft.

Kaart verwachtingen vandaag dag

De dag begint bewolkt, maar in het westen volgen in de loop van de ochtend enkele opklaringen. Vanmiddag zijn er in het westen perioden met zon. In de oostelijke helft blijft er dan waarschijnlijk meer bewolking aanwezig, al breekt ook daar af en toe de zon door. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot plaatselijk 18 graden in het zuid(west)en van het land. Aanvankelijk is de wind zwak tot matig uit richtingen tussen zuidwest en west. In de loop van de middag neemt de wind aan de westkust toe tot vrij krachtig. Vanavond draait de wind naar zuidwest tot zuid.

In de nacht van dinsdag naar woensdag neemt de bewolking van het zuidwesten uit langzaam toe. Tegen de ochtend kan er in het westen wat (mot)regen vallen. Het koelt af naar een graad of 8. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig.

Woensdag overdag is er in het algemeen veel bewolking en valt er eerst lokaal wat (mot)regen. In de loop van de middag en avond neemt van het zuidwesten uit de kans op enkele buien toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden en de wind draait van zuidwest naar zuid en wordt zwak tot matig.

Nadat een hoogtelaag donderdagnacht via het noorden van Frankrijk zuidoostwaarts trekt, passeert vrijdag een zwakke storing. Daarna ontstaat en boven de Atlantische Oceaan een grootschalige hoogtetrog, waarbij ons aandachtsgebied overwegend met een zuidwestelijke hoogtestroming te maken heeft. Aan de grond komen we zaterdag aan de oostflank van een laag bij Ierland in warmere lucht terecht, waarbij de thetaw850-waarden tijdelijk oplopen naar waarden rond 13 graden. Zondag en maandag komen we dan weer in een westelijke stroming van polaire lucht, alvorens aan de oostflank van een volgende Atlantisch lag de stroming weer zuid tot zuidwest wordt.

Vooruitzichten

Aanvankelijk licht wisselvallig met af en toe zon. In het weekeinde neemt de kans op regen of buien toe.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 24 mei tot en met dinsdag 31 mei

Rond 60% kans op een weertype met temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde en soms een bui. Ongeveer 40% kans op een koel en wisselvallig weertype.

Met name ontwikkeling op zaterdag ziet er tamelijk actief uit. In een meerderheid van de leden bevindt ons aandachtsgebied of het oostelijk deel ervan zich in een warme sector, waarbij de timing van het koufront mede bepalend is voor de activiteit ervan en van eventuele convectieve activiteit. De deterministische run ziet er behoorlijk actief uit, maar zit wel bovenin het ensemble. In de EPS-uitvoer zien we redelijk hoge kansen op 3-10 mm op zaterdag en zondag. In de meeste scenario’s bevinden we ons zondag echter weer in de polaire lucht. In de loop van de volgende week blijft er, net als in de voorgaande runs, een lichte voorkeur voor een scenario met een zuidwestelijke stroming.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn