Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag veel buien, mogelijk met onweer.

21 augustus 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied net oost van Schotland beweegt langzaam noordoostwaarts over het noordelijk deel van de Noordzee alwaar het overdag geleidelijk opvult. Aan de zuidflank van dit laag wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Naast de bij het laag behorende occlusiebanden passeren er ook in het hoogtepatroon troglijntjes. Een kouder wordende bovenlucht (in de middag T500 ≈ -21 °C), een zwakke hoogtetrog, een cyclonale bovenstroming, kust convergentie en het warme zeewater zorgen er voor dat de buien in het westen momenteel clusteren en overdag verder oostwaarts over het land bewegen. Morgen bouwt boven Frankrijk een hoog op waarvan het centrum geleidelijk naar het zuiden van Duitsland beweegt. Aan de Noordflank van dit hoog trekt overdag een warmtefront over onze omgeving, behorend bij en Atlantisch laag. Geleidelijk komen we in de warme sector waarmee vochtige maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. Maandagavond stroomt stroomt van het zuidwesten uit geleidelijk drogere lucht het land binnen.

Er is vandaag veel bewolking en buien bewegen van west naar oost over het land, lokaal kan daarbij onweer voorkomen. Later in de middag en avond neemt het aantal buien af en kan het in het westen wat opklaren. De maximumtemperatuur ligt vanmiddag rond 19 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, eerst mogelijk hard. Vanmiddag draait de wind naar west tot zuidwest en neemt geleidelijk in kracht af.

Komende nacht kan er lokaal nog een bui voorkomen maar is het op de meeste plaatsen droog. Aan het einde van de nacht neemt de bewolking toe en kan er in het zuidwesten al wat regen gaan vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 14 graden. De zuidwestenwind blijft matig en aan zee vrij krachtig.

Morgenochtend neemt de bewolking het van het westen uit verder toe en gaat het overal van tijd tot tijd regenen of motregenen. In de namiddag en avond wordt het van het zuidwesten uit geleidelijk droog en in de avond klaart het verder op. De zuidwestenwind verandert weinig en de middagtemperatuur ligt rond 20 graden.

In de loop van de week bouwt boven Europa een sterke rug op en op de Atlantische Oceaan zakt een hoogtetrog uit. Met een zuidelijke stroming geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. Van tijd tot tijd bewegen er thermische vores van uit Frankrijk richting onze omgeving. Het polaire front blijft voorlopig ruimt ten westen van ons land. In het volgende weekeinde zakt de rug langzaam weg richting Zuidoost-Europa. De grens tussen warme continentale lucht en koelere oceaanlucht ligt dag enkele dagen boven onze omgeving. Na het weekeinde lijkt deze grens verder oostwaarts te schuiven.

Vooruitzichten

Overgang naar zonnig en warm zomerweer met maxima tussen de 25 en 30 graden. Vanaf vrijdag toenemende kans op een lokale onweersbui.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 28 augustus tot en met zondag 04 september

Aanvankelijk nog warm zomerweer met af en toe een (onweers)bui. Na het volgende weekeinde toenemende kans op een wisselvalliger en koeler weertype.

Tot en met donderdag is er grote consistentie in de EPS-pluim voor onze omgeving. De temperatuur boekt elke dag een paar graden winst waardoor op donderdag op veel plaatsen de tropische 30 graden gehaald lijkt te worden. Tot donderdag is het droog. Vanaf vrijdag zien we de onzekerheid toenemen, hetgeen te maken heeft met het naderbij komen van de scheidingslijn tussen warme en koelere lucht, maar de meeste leden houden tot in het weekeinde ons land in de warme lucht. De buienkans neemt vanaf vrijdag toe naar ca. 30%, gezien de hoge CAPE-waardes die lokaal tot boven de 2000 J/kg kunnen komen is er dan ook een kans op stevige onweersbuien. Na het weekeinde zien we het aantal warme EPS-leden snel afnemen en komt er in de EPS-pluim een grote spreiding in temperatuur. De neerslagkans stijgt naar ca. 50%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn