Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag veel zon en hoge temperaturen

05 maart 2013 door Jannes Wiersema

Vandaag liggen we onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met een kerndruk van 1031 hPa boven Roemenië. Het zorgt boven onze omgeving voor een zuidelijke stroming en de aanvoer van droge en zachte lucht. Door deze drukverdeling kunnen we vandaag genieten van een heerlijke lenteachtige dag met hoge kwikstanden voor de tijd van het jaar. Er zal vandaag echter niet worden getornd aan het landelijk datumrecord die op naam staat van 5 maart 1920, toen liep de temperatuur in Maastricht op naar 18,2°. (bron: Ed Aldus)

Vandaag schijnt de zon volop en met middagtemperaturen van 12 graden in het noorden tot plaatselijk 16 graden in het zuidoosten van het land wordt het erg zacht. Alleen daar waar de lucht over grote wateroppervlakten aangevoerd wordt blijft de temperatuur enkele graden achter. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind. De wind draait geleidelijk naar zuidelijke richtingen en is matig.

Komende nacht trekken er van het zuiden uit wolkenvelden over het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuidwesten. De wind draait naar het zuidoosten en is zwak tot matig.

Woensdag overdag hebben we te maken met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Het blijft vrijwel overal droog en het is nog steeds zacht met maximumtemperaturen tussen 12 en 15 graden. De zwakke tot matige wind draait naar oostelijke richtingen.

Donderdag worden de wolkenvelden talrijker en dikker. Mogelijk valt er in het zuiden een spatje regen. Vanuit het zuiden nadert een frontensysteem, maar voert nog altijd hele zachte en van oorsprong subtropische lucht aan. Met ook nog wat zon wordt het 11/12 graden in het noorden tot 12/14 zuidelijk van de grote rivieren.

Vanaf vrijdag dringen meer “serieuze storingen” door tot onze omgeving en moet rekening worden gehouden met soms lichte regen of een bui. Grote neerslag hoeveelheden zijn niet aan de orde maar het mag duidelijk zijn dat we dan het mooiste weer achter de rug zullen hebben. De temperatuur zal daarbij dalen naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar, in het zuiden van het land zal de temperatuur nog uitkomen tot in de dubbele cijfers.

Terwijl de lente in ons land hoogtij viert zijn er allerlei bedreigende luchtbewegingen noordelijk van ons land. Daar pakt zeer koude lucht zich meer en meer samen en wacht op een kansje om uit te breken en koers te zetten richting West-Europa en dus ook ons land. Voorlopig lijken depressies de kou-uitbraak te kunnen voorkomen. Is het uitstel of afstel? Dat zal moeten blijken de komende dagen. Vrijdag en in het weekend komt de koude lucht gevaarlijk dichtbij.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn