Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag zonnige perioden.

30 december 2015 door Jannes Wiersema

28Tussen een hogedrukgebied boven de Baltische station en lage druk boven de Atlantische Oceaan staat boven ons aandachtsgebied een zuidelijke stroming. Vanochtend trekt een volgend frontaal systeem van het westen uit de Noordzee op. Dit frontensysteem is gekoppeld aan een zeer diepe depressie die richting IJsland trekt. De zuidelijke stroming neemt op nadering van dit frontensysteem in kracht toe. Het koufront van dit systeem ligt op vanavond enigszins golvend boven de Noordzee en bereikt ons land in de nacht naar donderdag. Boven Doggersbank vindt golfvorming plaats en het bijbehorende laagje trekt vervolgens nog iets uitdiepend noordwaarts. Na passage van het koufront komt het aandachtsgebied in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Hierin passeert donderdag overdag een zwakke trog, een volgende trog bereikt de westkust vrijdag rond 00 UTC.

Vandaag zijn er zonnige perioden. Wel trekken er soms enkele wolkenvelden over en het blijft droog. In de avond neemt van het westen uit de bewolking toe. De maximumtemperatuur ligt rond 10 graden. De zuid- tot zuidoostenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig langs de kust.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking en trekt een regengebied van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 6 graden en de zuid- tot zuidoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Donderdagochtend verlaat de regen het oosten van het land. Van het westen uit klaart het op, maar er is in het westen en noorden nog wel een enkele bui mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De wind wordt zuidwestelijk, matig boven land, krachtig of hard aan zee.

Op donderdag is er boven centraal Europa een hoogterug aanwezig, terwijl op de oceaan nog steeds een sturend laag in de buurt van IJsland ligt. De hoogterug bouwt verder op tot een hoog in de buurt van Spitsbergen, terwijl een hoogtelaag in het weekeinde boven oost Europa afsnoert. Hierdoor ontstaat een min of meer geblokkeerd stromingspatroon boven het noorden en oosten van Europa. Zonale stroming vanaf de oceaan splitst zicht hierdoor, waarbij de zuidelijke tak van de straalstroom vanaf het weekeinde zuidelijker komt te liggen, tussen 40-50 NB. Randstoringen vanaf de oceaan volgen hierdoor geleidelijk aan een zuidelijker koers, waardoor we in ieder geval in minder zachte lucht terecht komen vanaf het weekeinde. Onzekerheid voor wat betreft de temperatuur-ontwikkeling en eventuele neerslagsoort hangt uiteraard sterk samen met deze koers. Vanaf donderdag 7 januari lijkt de west tot zuidwestelijke stroming zich opnieuw in te stellen.

Vooruitzichten

Nieuwjaarsdag perioden met zon en vrij zacht. Vanaf zaterdag veel bewolking en af en toe regen. Het temperatuurverloop is nog onzeker. Het noordoosten heeft de grootste kans op beduidend lagere temperaturen met begin volgende week ook kans op (natte) sneeuw.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 06 januari tot en met woensdag 13 januariDe eerste dagen mogelijk nog lichte vorst met kans op winterse neerslag. Daarna waarschijnlijk (70-80% kans) een wisselvallig weertype met temperaturen boven normaal en een kleine kans, 10-20%, op het aanhouden van het koudere weertype.

Met name de ontwikkelingen vanaf het komende weekeinde zijn nog steeds onzeker. In vrijwel alle EPS-leden zien we de ontwikkeling van een hoog boven het noorden van Scandinavie en een zuidelijker positie van de straalstroom. Aan de zuidflank van het hoog stroomt duidelijk koudere lucht via Polen en het noorden van Duitsland richting ons land. Veel hangt uiteindelijk af van de precieze koers van de diverse randstoringen. In het westen en zuiden lijkt op basis van de huidige EPS-uitvoer de kans op vorst aanvankelijk klein. Van dinsdag 5 tot donderdag 7 januari nemen de kansen op minima onder nul ook daar tijdelijk toe naar 40-70%. In het noorden en oosten liggen deze kansen beduidend hoger, 70-80% en ook al eerder, waarschijnlijk al vanaf zaterdag 2 januari. Verder zien we de voorwaardelijke kans op sneeuw vanaf zondag in het noorden en oosten toenemen naar 30-50%. Ook hier liggen de kansen in het westen en zuiden aanmerkelijk lager. Na donderdag 7 januari zien we in een toenemende aantal EPS-leden een duidelijke west-component met overwegend cyclonale invloed met hogere temperaturen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn