Monday 16 September
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag zonnig,met in NO eerst nog wolkenvelden.

29 februari 2016 door Jannes Wiersema

28Tussen een laag ten oosten van Zuid-Groenland en een laag boven de Middellandse Zee is een gordel van hoge druk aanwezig die zich uitstrekt van de Azoren via Engeland naar Zuid-Noorwegen. In het complexe frontale systeem dat bij het eerstgenoemde laag hoort diept een randstoring uit die dinsdag via de Britse Eilanden naar de zuidwestkust van Noorwegen koerst. Het Zuid-Europese laag verplaatst langzaam noordoostwaarts. Hier tussenin passeert de gordel van hoge druk ons gedurende maandag en de nacht naar dinsdag, alvorens op te splitsen in twee centra van hoge druk: het Azorenhoog en een Russisch hoog. Frontale systemen lopen intussen steeds meer op elkaar in, waardoor ze als een breed front dinsdagmiddag de westkust bereiken en dinsdagavond het oosten van het land verlaten.

In het noordwesten en noorden komen vanmorgen nog enkele wolkenvelden voor. In de rest van het land begint de dag al zonnig, maar de eerste uren is zeer lokale gladheid niet uitgesloten en kan er in het noordoosten nog een ondiepe mistbank voorkomen. De middag verloopt zonnig en droog met maxima van 6 à 7 graden. Er staat een meest matige noordoostelijke wind. In het zuidwestelijk kustgebied is de wind soms vrij krachtig. Vanavond neemt de wind sterk af.

Komende nacht is het droog en neemt de hoge bewolking in het westen toe. Het wordt nevelig en lokaal kan een ondiepe mistbank ontstaan. De minima liggen tussen lokaal -6 graden in het oosten en +2 graden op de Wadden. De wind is zwak en variabel.

Dinsdagochtend wordt de bewolking van het westen uit steeds dikker, maar het blijft dan nog droog. Aan het einde van de ochtend bereikt een neerslaggebied het westen en dit trekt in de middag oostwaarts over het land. Aanvankelijk valt er op veel plaatsen (natte) sneeuw, die van het westen uit vrij snel overgaat in regen. Met name in de oostelijke helft kan de sneeuw hier en daar mogelijk even blijven liggen. In de avond verlaat de meeste neerslag het land, maar kan er nog wel af en toe motregen vallen. De maximumtemperaturen worden aan het einde van avond bereikt en lopen uiteen van 3 graden in het oosten tot 7 graden in het zuidwesten. Er komt een zuidwestenwind te staan, die toeneemt naar matig, aan de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig en mogelijk even hard aan de noordwestkust.

Nadat dinsdag een eerste frontale zone is gepasseerd, stelt zich een west- tot noordwestelijke stroming in. In eerste instantie meandert deze nog niet al te sterk en passeren er woensdag enkele kleinschalige hoogtetroggen met buien. Vanaf donderdag 3 maart beginnen de Rossby-golven een grotere amplitude te krijgen. In het weekeinde van 5/6 maart zakt een volgende hoogtetrog sterk uit tot over Spanje. De as van de hoogtetrog komt in het weekeinde min of meer noord-zuid georiënteerd boven ons aandachtsgebied te liggen, met diverse kernen boven Frankrijk en de Noordzee. Pas dinsdag 8 maart lijkt de as van de grootschalige hoogtetrog ten oosten van ons  terecht te komen.

Vooruitzichten

Sterk wisselend weertype met af en toe zon, maar ook geregeld regen of maartse buien. In het algemeen aan de koele kant met vanaf donderdag in de nachten minima rond het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 07 maart tot en met maandag 14 maart

De eerste dagen nog grote kans op een wisselvallig en vrij koel weertype. Daarna een toenemende kans op een droog weertype met temperaturen op of iets onder het langjarig gemiddelde.

Vanaf woensdag tot en met maandag 7 maart laten vrijwel alle leden een sterk wisselvallig weerbeeld zien. In vrijwel alle leden zien we ook de ontwikkeling van de grootschalige hoogtetrog, alleen met wat kleine positieverschillen. Soms zien we de sneeuwfractie wat groter worden, dit gebeurt vooral vanaf vrijdag. Waarschijnlijk is dit terug te voeren op buien met natte sneeuw/korrelhagel. In de EPS-periode lijkt het wisselvallige weertype nog even aan te houden, maar vanaf 9 maart zien we in een toenemend aantal leden de invloed van de hoge druk toenemen. Er zijn dan verschillende scenario’s. Ruim de helft van de leden komt met de hogedruk in het gebied tussen Scandinavie en Schotland, een klein deel ten westen van de UK en er is ook nog ongeveer 30% van de leden dat een aanhoudend wisselvallig weerbeeld voorschotelt.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn