Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag af en toe zon en kans op een bui

10 april 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied om 03 UTC boven Noord-Holland beweegt langzaam noordoostwaarts en ligt om 12 UTC boven Groningen. Daarna trekt het verder naar het noorden weg. Een in activiteit afnemende west-oost georiƫnteerde occlusie over het noorden van het land beweegt noordwaarts en verlaat het noorden van het land in de ochtend. Zuid van genoemde occlusie draait de stroming van oost naar west. De aanwezige lucht is duidelijk vochtiger dan de afgelopen dagen. In de avond trekt een zwakke rug van hogedruk over het land. Een volgend frontaal systeem, behorende bij een laag dat morgen via het Kanaal en zuidoost Engeland naar Denemarken trekt, bereikt aan het einde van de avond het uiterste zuidwesten van het land.

Afgelopen nacht viel er na lange tijd weer eens regen van betekenis. De regenmeters waren goed gevuld met tussen 5-8 mm in oa de provincie Groningen.

Vanochtend is het grijs en nevelig en valt er af en toe motregen, aan zee komt lokaal mist voor. Vanmiddag komt landinwaarts de zon af en toe door en ontstaan er stapelwolken. Vooral in de oostelijke helft kunnen er dan enkele buien ontstaan. Vanavond wordt het tijdelijk droog. De middagtemperatuur ligt rond 11 graden, vlak langs de kust blijft de temperatuur duidelijk achter. In het uiterste noorden komt de wind aanvankelijk uit oost- tot zuidoostelijke richting, elders is de wind west tot zuidwest en is zwak, later matig. Vanavond wordt de wind zwak en variabel.

Vannacht trekt een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het land. De minimumtemperatuur wordt al vroeg in de nacht bereikt. In het noordoosten kan het nog afkoelen tot dicht bij het vriespunt, in het zuidwesten zakt het kwik niet verder dan tot een graad of 5. Gedurende de nacht loopt de temperatuur alleen maar op. De wind neemt toe naar zwak tot matig en gaat uit oostelijke richting waaien.

Morgen is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11 graden in het noordwesten tot plaatselijk 15 graden in het zuidoosten van het land. De wind draait in de middag overal naar zuidwest en neemt flink in kracht toe. Boven land wordt de wind matig, langs de kust matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Vrijdag vooral in het zuidoosten van tijd tot tijd regen. In het weekeinde overwegend droog. Vanaf zondag middagtemperaturen die oplopen naar waarden boven normaal.

het weer

Samenvatting meerdaagse-periode:

Vrijdag vooral in het zuidoosten van tijd tot tijd regen. In het weekeinde overwegend droog. Vanaf zondag middagtemperaturen die oplopen naar waarden boven normaal.

Samenvatting EPS-periode:

Waarschijnlijk licht wisselvallig weer, met ook droge dagen. De verwachting voor de temperatuur blijft onzeker.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI / Meteo Roodeschool

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn