Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag een enkele bui, maar ook zon.

09 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven het noorden van Engeland trekt noordoostwaarts via het midden van de Noordzee richting het zuiden van Zweden, alwaar het zondagochtend overheen trekt. Een zwak koufront dat eigenlijk niet meer als echt koufront te herkennen valt, alleen nog op windsprong en een neerslagbandje op hoogte, verlaat aan het begin van de ochtend het oosten. De meest vochtige lucht zit tussen dit koufront, pas wanneer deze in de ochtend passeert stroomt er koudere en drogere lucht ons land binnen, deze zone verlaat in de tweede helft van de ochtend het oosten. De ingedraaide occlusie om het laag heen trekt over het noordelijk deel oostwaarts. Restanten van een andere occlusie schampen vanavond het zuiden van het land. Morgen bouwt een rug zich boven onze omgeving op welke later op de dag naar Duitsland beweegt. De stroming draait in de loop van zondag naar zuidelijke richtingen, de echte warmere lucht stroomt pas vanaf zondagavond ons land binnen.

Vanochtend is er veel bewolking en valt er lokaal lichte regen of motregen. Vanmiddag komt de zon er geregeld bij, maar kunnen er ook enkele buien tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noordwesten tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustprovincies krachtig en aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de loop van de avond blijft de wind in het noordelijk kustgebied doorstaan, maar elders neemt de wind langzaam af.

In de loop van de avond verdwijnen de buien. In de nacht van zaterdag op zondag klaart het op en is het droog. In het zuiden van het land kan later in de nacht nevel of een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperaturen liggen rond 6 graden. De wind draait naar westelijke richtingen en neemt in de loop van de nacht verder af naar zwak tot matig.

Zondag overdag is het vrij zonnig en droog. De maximumtemperaturen liggen tussen de 16 graden op de Wadden tot lokaal 20 graden in het zuiden van het land. De zwakke tot matige wind is west tot zuidwest, maar draait in de loop van de middag overal naar zuid tot zuidwest.

Maandag ligt er een vrij krachtige rug van Zuidwest- naar Centraal Europa met aan de grond een hogedrukgebied dat via Duitsland richting de Balkan beweegt alwaar het dinsdag aankomt. Maandag wordt met een zuidelijke stroming tijdelijk warme lucht aangevoerd. Dinsdagochtend vroeg passeert een zwak koufront van een laag dat tussen IJsland en Schotland naar het oosten koerst. Met een naar west draaiende stroming wordt de warme lucht dan weer verdreven. Woensdag trekt een rug van west naar oost over het land. Op donderdag en vrijdag trekken er een tweetal lagedrukgebieden met bijbehorende frontale systemen over ons aandachtsgebied oostwaarts. Vanaf donderdagavond t/m vrijdagochtend staat daarbij boven ons land een stevige westelijke stroming. Op zaterdag passeert er weer een trekrug. Gedurende de rest van de verwachtingsperiode blijft er min of meer een zonale stroming in stand met aanvoer van vrij koele lucht.

Vooruitzichten
Zondag en maandag perioden met zon en droog en maxima stijgend naar ca. 23 graden op maandag. Vanaf dinsdag geleidelijk koeler en toenemende neerslagkansen.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 16 mei tot en met zaterdag 23 mei
Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen onder normaal.

PLUIM_06260_NWT

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn