Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag en vanavond wat regen of (natte) sneeuw.

18 februari 2016 door Jannes Wiersema

7Op nadering van een frontaal systeem boven de Britse Eilanden zorgt voor een zuidelijke stroming boven ons land. Omdat de 300 hPa jet min of meer evenwijdig aan dit frontale systeem ligt ontstaan hierin verschillende laagjes. De oostwaartse verplaatsing vertraagt als gevolg van een golfvorming in enkel afgesnoerde laagjes bij Bordeaux en Londen (04 UTC). Door de diffluente boven stroming neemt de neerslag intensiteit af. Rond 11 UTC bereikt de eerste frontale neerslag het westen van het land. Morgen om 06 UTC verlaat de laatste frontale neerslag het oosten van het land. Na frontpassage bouwt een rug zich van het westen uit op.

Er zijn wolkenvelden, maar vanuit het westen neemt de bewolking verder toe. In het begin van de middag valt er in het westen lichte regen en/of natte sneeuw. De neerslag beweegt langzaam verder oostwaarts en in de avond neemt de kans op winterse neerslag toe, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. De middagtemperatuur wordt ongeveer 4 graden. De zuidenwind is zwak tot matig, aan de westkust matig tot vrij krachtig.

Neerslag:

Tot de middag geen neerslag. Vanaf 11 UTC mogelijk de eerste lichte neerslag in het westen. Neerslag is licht, regen met kans op natte sneeuw. In de avond neemt, naarmate het neerslaggebied verder landinwaarts komt, de kans op droge sneeuw toe. (Twetbulb <0)

In de nacht van donderdag naar vrijdag is het bewolkt en valt er vooral in de oostelijke helft van het land regen en of (natte) sneeuw. Mogelijk kan het plaatselijk glad worden omdat het landinwaarts licht kan gaan vriezen. Aan de kust ligt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Vrijdag ochtend valt er in de oostelijke provincies lokaal nog winterse neerslag. In de westelijke helft zijn er opklaringen en is het vrijwel overal droog. De opklaringen breiden zich gedurende de middag zich oostwaarts uit. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 6. De zuidwestenwind is matig en aan de kust (vrij) krachtig.

Komend weekeinde bevindt zich op 500 hPa een strakke zonale stroming, waarin begin volgende week een trog uitzakt boven Europa en een rug opbouwt west van Ierland. Deze hoogterug trekt snel naar het oosten en wordt donderdag gevolgd door een nieuwe trog die over Engeland uitzakt en op zaterdag 27 februari resulteert in een afgesnoerd hoogtelaag boven Zuid-Frankrijk. Voor ons land betekent dit een wisselvallig weekend en halverwege de volgende week rustig weer, maar o.i. van de rug koudere nachten. Het uitzakkend laag aan het eind van de volgende week zorgt voor een grondlaag boven de westelijke Middellandse Zee, met bij ons en oostelijke stroming en aanvoer van koudere continentale lucht.

Vooruitzichten

Wisselvallig, veel wind en temperaturen rond de 11 graden. Na maandag weer wat kouder, minder wind en af en toe neerslag.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 25 februari tot en met donderdag 03 maart

Grote kans op licht wisselvallig weer, met temperaturen rond of net onder normaal.

Tot dinsdag is de ontwikkeling vrij duidelijk. Na dinsdag geleidelijk een divergentie in de oplossingen en wordt de ontwikkeling in het operationele model onzekerder. Zo wordt het laag boven Zuid-Frankrijk nog maar door 16, waaronder de operationele/controle run, van de 52 clusters ondersteund. Daarmee wordt de hierboven genoemde koudere oostelijke stroming wat onzekerder. Dit is ook de reden waarom de temperatuur van het operationele model laag in de pluim zit en de bandbreedte groot is. De meest oplossingen houden er een westelijk stroming op na. Dit is mooi terug te vinden in de pluim voor de windrichting.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn