Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag en vanavond (zeer) zware windstoten verder regen.

23 februari 2017 door Jannes Wiersema

Een snel uitdiepend lagedrukgebied boven Noord-Ierland koerst via Noord-Engeland naar de Duitse Bocht. Bijbehorend noordwest-zuidoost georiënteerd warmtefront ligt boven het zuidwesten (ten noorden ervan ligt er nog een warmtefront) en trekt noordoostwaarts over het land. Nieuw-Beerta wordt in de tweede helft van de ochtend gepasseerd. Het koufront ligt tegen de middag parallel aan de westkust en verlaat in de tweede helft van de middag het oosten.Vanmiddag van het westen uit zware windstoten, uitbreidend tot over het gehele land. Aan zee en op het IJsselmeer kans op zeer zware windstoten. Alhoewel de wind in de warme sector al flink aantrekt, worden de zware windstoten verwacht vanaf het moment dat het koufront passeert. Het maximale windveld komt boven de zuidelijke Noordzee terecht en strekt zich uit tot boven de westkust. Hier 9 Bft, Harmonie36 heeft nu als enige nog 10 Bft boven zee. Landinwaarts 6-7 Bft. Ten noorden van de occlusie is het windveld minder sterk met 6-7 Bft in de noordelijke Noordzeedistricten. In de nacht naar vrijdag is het systeem Duitsland ingetrokken en neemt overal de wind weer af.

foto van Jannes Wiersema.  Waarschuwing land 0 new

Een regengebied trekt naar het noordoosten en verlaat aan het begin van de middag het land. In de middag trekken enkele stevige buien van west naar oost over het land. Vooral in het oosten en noordoosten kunnen onweer en korrelhagel voorkomen. In de avond trekt een gebied met regen van noordwest naar oost over het land. Met een middagtemperatuur van ongeveer 9°C is het zacht. Verder wordt het met name in de middag en avond onstuimig. Aan de westkust is er kans op (zware) storm uit zuidwest tot west, later in de avond uit west tot noordwest, boven land wordt de wind krachtig tot hard. Bovendien komen er (zeer) zware windstoten voor van 75-100 km/uur landinwaarts en mogelijk 100-120 km/uur in de westelijke provincies en lokaal mogelijk nog wat hoger aan de westkust.

In de nacht van donderdag op vrijdag trekt de regen oostwaarts weg en komen er ook enkele opklaringen. De minima lopen uiteen van 5°C aan zee tot 2°C in het oosten. De noordwestelijke wind neemt sterk af naar matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust en boven het IJsselmeer.

Vrijdag wisselen stapelwolken en zon elkaar af en komt er met name in het zuiden een regenbui voor, mogelijk met natte sneeuw in de ochtend of korrelhagel. In de loop van de middag wordt het van het westen uit meest droog. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. Er staat een overwegend matige noordwestelijke wind.

Een rug van hogedruk passeert ons land land van west naar oost. Hierna bepaalt een lagedrukgebied met twee kernen tussen IJsland en de Britse Eilanden ons weerbeeld. In de eerste helft van komende week koerst een van de kernen via Engeland naar ons land, waar het opvult. Restanten van dit laag blijven nog lang in de buurt liggen. De andere kern trekt richting Noord-Scandinavië. Dit is de opmaat voor het stijgen van de luchtdruk boven Scandinavië. Een zwakke uitloper van dit hogedrukgebied komt boven ons land te liggen.

Vooruitzichten

Wisselvallig. Temperaturen normaal of boven normaal. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend kans op lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 02 maart tot en met donderdag 09 maart

Afnemende neerslagkansen en waarschijnlijk temperaturen boven normaal.

Tot en met dinsdag is het ensemble relatief eensgezind. Daarna wordt de onzekerheid groter. In de EC-clusterscenario’s neemt het aantal geblokkeerde varianten duidelijk toe, maar de exacte positie van positieve drukanomalieën verschilt per cluster. De operationele run is op +240 het representatieve lid voor 24 leden die een geblokkeerd stromingsregime voorstaan. De trend is dat de neerslagkansen afnemen en de temperaturen boven normaal blijven.

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn