Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag enkele buien, morgen droog

23 oktober 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied noordwest van Schotland beweegt noordoostwaarts en ligt donderdag boven de Noorse Zee . In een vrij sterke zuid tot zuidwestelijke stroming wordt zachte en vrij vochtige lucht aangevoerd. Aan de zuidflank van het eerdergenoemde laag beweegt een trog in de middag en avond over de Noordzee oostwaarts.┬á Donderdag hebben we eerst te maken met een in kracht afnemende west tot zuidwestelijke stroming. Een zuidoost-noordwest geori├źnteerde rug nadert ons land van het zuidwesten uit en passeert ons land in de middag. De stroming draait derhalve in de loop van de middag en avond naar zuidoost.

Vanochtend is het droog en schijnt geregeld de zon. Vanmiddag is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor, hierbij is vooral in het noordoosten van het land kans op onweer. Met een middagtemperatuur rond 18 graden is het nog steeds erg zacht. De zuidenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig. In de middag draait de wind naar zuidwest en neemt daarbij langs de kust verder toe naar krachtig tot hard, kracht 6 tot 7. In het noordwestelijk kustgebied zijn er dan windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur.

In de avond trekken de buien oostwaarts weg. In de nacht naar donderdag zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust.

Morgen overdag blijft het droog en zijn er zonnige perioden. In de middag ligt de temperatuur rond 15 graden. De zuidwestelijke wind is meest matig. (Bron: KNMI)

Donderdag trekt van het zuidwesten uit een trekrug over onze omgeving. Een lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden trekt noordoostwaarts en ligt zaterdag tegen de westkust van Noorwegen aan. Ons land bevindt zich hierdoor vrijdag en zaterdag in een zuidwestelijke stroming met de aanvoer van zachte lucht. Vrijdag overdag passeert er een occluderend frontaal systeem, in de nacht naar zaterdag gevolgd door een golf in het koufront. Deze golf wordt veroorzaakt door een kleinschalige hoogtetrog. Een actief lagedrukgebied trekt zondag en maandag via de Britse Eilanden en het midden van de Noordzee oostwaarts. Aan de zuidflank van dit laag staat zondag en vooral op maandag (en mogelijk ook dinsdag) een krachtig windveld boven onze omgeving. Later op dinsdag passeert er een hoogtetrog. Hierna blijven we waarschijnlijk te maken houden met een strakke stroming uit richtingen tussen west en zuidwest. Dit alles geschiedt onder invloed van een sturend hoogtelaag in de omgeving van IJsland. Later in de periode zien we de verschillende scenario’s ontstaan waarbij er zich naast een zonale zonale stroming ook een omvangrijk hogedrukgebied kan ontwikkelen boven Oost-Europa. In dit laatste scenario wordt het minder wisselvallig, maar zullen de temperaturen wel geleidelijk omlaag gaan.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 30 oktober tot en met woensdag 06 november

Aanvankelijk een grote kans op een voortzetting van het wisselvallige weertype, wel minder wind. Later in de periode neemt de kans op droger weer toe. De temperatuur ligt over het algemeen rond het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met van tijd tot tijd regen en vanaf zondag veel wind. Verder is het tot en met zaterdag zacht, vanaf zondag gaat de temperatuur geleidelijk omlaag richting normale waarden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn