Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag in het oosten opnieuw onweersbuien.

02 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukkern ligt om 06 UTC boven Luxemburg en beweegt zuidwaarts. Gedurende de rest van de verwachtingsperiode blijft de luchtdruk boven Midden-Europa laag. Er ontstaat overdag wel een vore boven Duitsland die westwaarts beweegt en in de avond over het noordoosten komt te liggen. Komende nacht en morgen overdag beweegt de vore langzaam verder zuidoostwaarts en komt in de middag zuidoost-noordwest georienteerd over het land te liggen. De aangevoerde lucht blijft warm en vochtig, waarbij de meest onstabiele lucht zich boven het oosten van ons land bevindt. Een noord-zuid geori├źnteerde barokliene band boven het westelijk deel van de Noordzee aanwezig en zorgt voor veel stratus boven het relatief koude zeewater.

De convectie blijft een dagelijks terugkerend aandachtspunt, zowel vandaag als morgen worden er opnieuw pittige regen- en onweersbuien berekend. De belangrijkste dynamische forcering is convergentie is de vores, daarnaast moet de dagelijkse gang gewoon zijn werk doen. Zoals gebruikelijk laten de modellen onderling altijd weer detailverschillen zien waarbij Harmonie en CY38 de felle buien het best tot uitdrukking laten komen in de neerslagintensiteiten, Hirlam en EC geven hierin altijd een gematigd beeld. Naast de convectie blijft voor de Noordzee de stratus van belang, Harmonie zit er actueel vrij goed op.

Een groot deel van het land heeft vanochtend te maken met laaghangende bewolking, in het oosten schijnt af en toe de zon. Verder kan er lokaal een bui of wat lichte regen vallen. Vanmiddag ontstaan er vooral in het oosten van het land enkele regen- en onweersbuien, die tot in de avond kunnen voortduren. Ook vandaag pakken de buien weer fors uit met lokaal hagel en veel neerslag in korte tijd. De temperatuur loopt op naar 16 graden langs de Zeeuwse kust tot 25 graden in het oosten van het land. De wind komt uit het noorden en is boven land matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Neerslag:

Vanochtend komen de modellen met een neerslagbandje boven het westen van het land, Harmonie uitgezonderd, waarschijnlijk wat lichte buitjes a.g.v. middelbare onstabiliteit. Vanmiddag zien we boven het oosten pittige onweersbuien ontstaan, CAPE langs de oostgrens 1000-1500 J/kg. Met een schering van ca. 15 kn levert dit multicells op waarbij onweer en hagel zijn zeer waarschijnlijk zijn. Er kan ook lokaal weer veel neerslag in korte tijd vallen, de waterinhoud is volgens Harmonie lokaal 40 mm en de treksnelheid is gering, in de uursommen van Harmonie en CY38 zien we deze waardes terug. Morgen is het gebied met buien uitgebreider vanwege de positie van de vore recht boven ons land. Boven het oosten en noordoosten zien we nu CAPE-waarden van 1500-2000 J/kg en de schering is met ca. 15 kn niet echt hoog. De waterinhoud blijft met 30-40 mm echter wel onverminderd hoog. Het onweer, de hagel en de hoge neerslagintensiteiten zullen derhalve op iets grotere schaal gaan plaatsvinden dan vandaag.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Komende nacht wordt het droog, klaart het op en komt er op veel plaatsen mist voor. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 15 graden en de noordelijke wind wordt zwak tot matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Morgen begint de dag met nevel en mist. Geleidelijk aan breekt de zon door en in de middag ontstaan er opnieuw regen- en onweersbuien met lokaal hagel en veel neerslag in korte tijd. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden langs de Zeeuwse kust tot 25 in het noordoosten. De wind is overwegend noordwestelijk en zwak tot matig, in het noordoosten wordt de wind in de middag noordoostelijk.

Tot en met het weekeinde blijven we onder invloed van een cyclonaal stromingspatroon boven het Europese vasteland. Aan de noordflank hiervan blijft ons land te maken houden met vrij warme, vochtige en onstabiele lucht. Vanaf maandag komt een zwakke hoogterug tijdelijk over onze omgeving te liggen. In het gronddrukpatroon zie we in onze omgeving echter weinig gradient en we blijven in dezelfde luchtsoort. Later in de week zien we de rug verdwijnen en verschijnt er een laag of hoogtetrog boven de Britse Eilanden. De stroming wordt dan zuidwestelijk en er passeert mogelijk een frontaal systeem.

Vooruitzichten

Vrij warm met af en toe zon maar ook elke dag kans op enkele regen- of onweersbuien.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 09 juni tot en met donderdag 16 juni

Aanvankelijk nog vrij warm, daarna waarschijnlijk een overgang naar een wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

Tot en met halverwege de volgende week zien we een onstabiel en warm weertype. Veel EPS-leden komen met vrij hoge maxima van ca. 24 en de CAPE-waarden bevinden zich continu op een hoog niveau. De neerslag vertoont een sterke dagelijkse gang met soms behoorlijke uitschieters, hetgeen de aanwezigheid van regen- en onweersbuien verraad. Het aantal buien neemt gedurende het weekeinde wel geleidelijk iets af. In de tweede helft van volgende week neemt de spreiding in temperatuur toe, hetgeen te maken heeft met het oostwaarts bewegen van het laag of trog bij de Britse Eilanden. Als deze wat langer op zich laat wachten, kan met een zuidelijke stroming nog even wat warmere lucht aangevoerd worden, mogelijk 25 tot 30 graden. Op de langere termijn zien we het aantal koelere leden toenemen a.g.v. een toenemende cyclonaliteit boven Noordwest-Europa. De neerslagkansen op deze termijn liggen rond 60%.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn