Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag regen

03 februari 2013 door Jannes Wiersema

Vanochtend profiteren we nog tijdelijk van een hogedrukwig, maar in de loop van de dag komt vanuit het westen een nieuw frontaal systeem dichterbij. Het is verbonden aan een depressiekern nabij IJsland. Morgen bevinden we ons in de warme sector van alweer een nieuwe Atlantische depressiekern.  Vanaf dinsdag komen we in een strakke westelijke stroming terecht, die geleidelijk ruimt naar het noorden. Het wordt dan opnieuw gevoelig kouder.

Tijdens de afgelopen nacht is het plaatselijk afgekoeld tot rond het vriespunt. Berkhout en Eindhoven registreerden een minimumtemperatuur van 0,4º. Vanmiddag loopt de temperatuur op naar 5 tot 6 graden maar tijdens neerslag zijn de temperaturen lager.

De bewolking wordt van het noordwesten uit dikker en in de middag gaat het enige tijd (mot)regenen. Landinwaarts wordt de regen tijdelijk voorafgegaan door natte sneeuw. De temperatuur ligt in de middag rond 5 graden. De wind draait in de ochtend van west naar zuidwest en neemt daarbij flink in kracht toe. In de middag staat er boven land een matige tot vrij krachtige wind, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, in het Waddengebied mogelijk stormachtig, 8 Bft.

In de nacht naar maandag is het zwaar bewolkt en van tijd tot tijd valt er (mot)regen. De minima variëren van 3 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuidwesten. De wind draait naar het westen en neemt tijdelijk iets af naar zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig.

Maandagmiddag wordt het van het westen uit vrijwel droog en klaart het op. De middagtemperatuur komt uit rond 9 graden. De wind neemt toe naar vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard en draait naar het noordwesten.

Na woensdag voltrekken zich duidelijke veranderingen in de grootschalige atmosferische luchtdrukverdeling. In de bovenlucht vestigt zich boven het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan een standvastige hoogterug. Tegelijkertijd zakt een Scandinavische hoogtetrog tot boven Midden- en West-Europa uit. Uiteindelijk is er tegen en tijdens het weekeinde sprake van een markante bel met zeer koude lucht boven onder meer onze omgeving. Op het 500 hPa-vlak heersen alom diepvriestemperaturen van rond -40º en op het 850 hPa-vlak (1500 meter hoogte) is het zaterdag -11º

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn