Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend buiige regen, later zon en meer wind

15 juni 2013 door Jannes Wiersema

Met een zuidelijke stroming wordt in een warme sector vrij droge lucht aangevoerd. Een koufront bereikt vanochtend rond 07 UTC het zuidwesten en trekt snel (in een tijdsbestek van ca 4 uur) van west naar oost over het land. Erachter is de lucht maritiem polair en eveneens vrij droog. Een trog bereikt vanavond het noordwesten en trekt in de nacht naar zondag richting de Duitse Bocht. Zondag neemt de westelijke stroming geleidelijk in kracht af door een rug van hogedruk.

De bewolking is inmiddels toegenomen en in de tweede helft van de ochtend trekt een gebied met buiige regen van west naar oost over het land. Vooral in het noordoosten is hierbij een kleine kans op onweer. Aan het begin van de middag verlaat de regen het oosten. Van het westen uit klaart het dan flink op. De maxima komen uit op een graad of 18. De wind neemt toe tot matig of vrij krachtig, 4 tot 5 Bft, aan de kust tot krachtig, 6 Bft en in de avond langs de westkust mogelijk hard, 7 Bft. Bovendien wordt de wind erg vlagerig.

Vanavond en de komende nacht kan er vooral in het noorden van het land een enkele bui voorkomen. Elders blijft het droog met opklaringen. De minima liggen rond 11 graden. De zuidwestelijk wind is matig, in de kustprovincies (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft en in het waddengebied mogelijk nog hard, 7 Bft.

Zondag overdag zijn er wolkenvelden, met soms ook ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de maximumtemperatuur ligt rond 19 graden. De zuidwestelijke wind neemt sterk af en wordt later op de dag veranderlijk. (Bron: KNMI)

Bij aanvang van de periode heeft het aandachtsgebied te maken met een zuidelijke, diffluente bovenluchtstroming. Dit heeft te maken met een afsnoerende hoogtetrog in de golf van Biskaje en een opbouwende hoogterug boven centraal Europa. De hoogtetrog snoert aanvankelijk af boven Spanje maar wordt in de loop van de week toch weer opgenomen in de meanderende westelijke stroming. Door deze ontwikkeling neemt de cyclonaliteit boven onze omgeving toe en resulteert het aan het einde van de volgende week in een hoogtetrog met bijbehorende as, dichtbij onze omgeving. Door de zuidelijke bovenluchtstroming kan volgende week warmere lucht het aandachtsgebied bereiken, dit speelt vooral in de periode van maandag tot en met donderdag. Daarna laat de operationele run het min of meer doorkomen van de hoogtetrog zien en voert een westelijke stroming koelere lucht aan.

De afsnoering en opname in de stroming van de genoemde hoogtetrog vertoont verschillen in het ensemble. Het moge duidelijk zijn dat de voorspelbaarheid van dergelijke synoptische ontwikkelingen niet al te groot is. Dit resulteert concreet in onze omgeving in de vraag in hoeverre de warme lucht ons land kan bereiken en wat de timing hiervan is. De staafdiagrammen illustreren deze onzekerheid goed. Zo zien we voor di-do een zeer grote spreiding in de temperatuur forecast waarbij vrijwel alle temperatuurklassen een gelijke kans van optreden hebben. Wat wel duidelijk is, is dat de kans op de warmte groter is voor het zuiden dan voor het noorden van het land, maar ook dat mag bij een dergelijk stromingspatroon logisch genoemd worden. Dit betekent dat ook voor de middellange termijn verwachting, niet al te stellige uitspraken gedaan kunnen worden. Het ensemble vertoont ook overschrijdingskansen van 30-40% op een CAPE meer dan 1000 J/Kg. Mocht de warme lucht het land bereiken dan geeft dit aan dat er een potentieel is voor zwaardere convectieve neerslag.

Vooruitzichten

Vrijwel iedere dag kans op neerslag, maar ook zonnige perioden. De temperatuursverwachting is in de nieuwe week behoorlijk onzeker. Vooral in de zuidelijke helft zijn er kansen op beduidend warmer zomerweer.

 

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 22 juni tot en met zaterdag 29 juni

Zeer waarschijnlijk vrij wisselvallig met temperaturen iets beneden de normale waarden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn