Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend en vanmiddag in het zuiden regen of natte sneeuw.

20 maart 2013 door Jannes Wiersema

 

Vanochtend valt er in zuiden en zuidoosten van het land regen of natte sneeuw, plaatselijk kan het hierdoor kortstondig glad worden. In de loop van de middag trekt de neerslag naar het zuidoosten weg. Elders is het meest droog en kan soms de zon even door de bewolking heen breken. De middagtemperaturen liggen tussen de 2 graden in het uiterste noorden tot plaatselijk 5 graden in het zuidwesten van het land. De noordoostelijke wind is overwegend matig, aan de noord(west)kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

In de avond en nacht is het wisselend bewolkt en blijft het meest droog. Het noorden van het land maakt echter kans op een lichte winterse bui. De minimumtemperatuur ligt rond -3 graden. De wind draait geleidelijk van noordoost naar noord tot noordwest en neemt sterk in kracht af.

Het weer de komende dagen
 
(Zeer) koud voor de tijd van het jaar
Weerpraatje langere termijn

Morgen overdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten, het blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 5. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen, later in de middag en avond wordt de wind oostelijk en neemt daarbij toe naar matig.

Vrijdag steekt er een straffe oostenwind op wat te maken heeft met het naderbij komen van een depressie zuidelijk van Ierland. Samen met het hoog boven Groenland tot over Scandinavië komt een sterke oostelijke stroming opgang waarin veel bewolking is met in het noorden de grootste kans op wat zon. Het wordt 2 graden in Groningen tot 5 in Zeeland. Later op de dag, in de avond en nacht in het zuiden kans op regen/sneeuw. Zachte lucht vanuit het zuiden wint terrein, in Parijs wordt het 16/18 graden maar het kan ons land in die mate niet bereiken. In de nacht grote temperatuursverschillen: -3 in Groningen tot +4 in Zeeland.

Zaterdag zijn er opnieuw grote verschillen in temperatuur. Het kwik in het noordoosten komt maar moeizaam boven nul uit terwijl het in Brabant en Limburg 5/7 graden kan worden. Het is bewolkt en er kan enige neerslag vallen, in het noorden kans op sneeuw. verder is er de koude oostenwind, 4 tot 6 (noorden) Bft. In de nacht wint de koude lucht terrein en gaat het 1 tot 5 (noordoosten) vriezen en lijkt het wel hartje winter.

Het winterse machtsvertoon boven het noorden van Europa duurt maar voort. Zondag wint de kou nog meer terrein en ligt een ijsdag voor het noorden en oosten op de loer. In het zuiden nog enkele graden boven nul. Als de zon al ergens schijnt zal dit in het noorden zijn. De matige tot (vrij) krachtige oostenwind maakt het voor het gevoel nog veel kouder. Ook in de nacht naar maandag gaat het vriezen waarbij matige vorst niet is uitgesloten. Al met al een erg koud en bijna winters weekend met een oostenwind in de hoofdrol en zaterdag kans op neerslag.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn