Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend In de noordelijke helft van het land eerst mist, verder veel zon

02 oktober 2015 door Jannes Wiersema

30Een langgerekt hogedrukgebied strekt zich uit van de Atlantische Oceaan (west van Ierland) naar Polen en heeft meerdere zwaartepunten waarvan één boven de Noordzee. De as van het hoog ligt net ten noorden van ons land. Nabij de rugas en noord ervan is de lucht in de grenslaag onder subsidentieinversie tamelijk vochtig (dauwpunten rond 11 C). Verder zuid van de rugas is de lucht aanzienlijk droger (dauwpunt 5 graden en lager). De rugas wordt vanochtend boven het noorden van ons land verwacht en dat betekent dat daar de lucht vochtig blijft. In het zuiden van het land blijft droge lucht aangevoerd worden. De rugas beweegt vandaag overdag weer wat naar het noorden en het zwaartepunt van het hogedrukgebied komt uiteindelijk boven Oost-Europa te liggen. Zaterdag ontwikkelt zich een vlak lagedrukgebied boven Frankrijk. Dit laag trekt noordwaarts en het centrum ligt zaterdagmiddag boven Zuid-Nederland en zondag 00 UTC net noorden van de Wadden.

Vanochtend komt er in de noordelijke helft van het land eerst nog mist en lage bewolking voor. De mist en bewolking lossen aan het eind van de ochtend op en dan wordt het overal vrij zonnig. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De wind is oost tot noordoost en zwak tot matig.

Komende nacht is het vrij helder en kan er vooral in het noordoosten opnieuw mist ontstaan. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5 graden en de noordoostenwind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag zijn er wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond de 17 graden. De wind waait uit richtingen tussen zuid en oost en is zwak tot matig.

De blokkade die het weer de laatste dagen heeft bepaald verdwijnt gedurende het weekeinde. De permanente hogedrukinvloed verdwijnt en maakt plaats voor een meestentijds meanderende bovenstroming waarin van tijd tot tijd lagedrukgebieden ons land aandoen of schampen. Kijkende naar de 552 hPa isohypse dan blijft deze lijn in vrijwel alle oplossingen ten noorden van ons land , hetgeen betekent dat we in ieder geval niet diep in de polaire lucht komen. De meeste EPS-leden vertonen dan ook een zuidwestelijke aanvoerrichting. Pas helemaal op het einde van de berekeningen zijn er een paar EPS-leden die een hoogtelaag boven ons laat komen, hetgeen een koude oplossing inhoudt.

De overgang naar een wisselvalliger weertype zit nog steeds in vrijwel het gehele ensemble, Kijkende naar de invloed en de ontwikkeling van de lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan dan zien we een qua timing en qua diepte van de lagedruk. Opvallend is dat de operationele run de tropische storm Joaquin als enige in de westcirculatie laat komen, terwijl de andere EPS-leden dit (Ik vermoed als gevolg van de lagere resolutie) niet laten zien. Het kan een verstoring in de weerpatronen opleveren.

Vooruitzichten

Zondag perioden met zon en nog droog, vanaf maandag overgang naar een licht wisselvallig weertype met vrij veel bewolking en van tijd tijd tot tijd regen. Middagtemperaturen rond 17 graden en minima oplopend naar een graad of 11.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 09 oktober tot en met vrijdag 16 oktober Kans van 50 % op het aanhouden van het wisselvallige weertype en grote kans (ca. 80 %) op maxima rond en minima iets boven de langjaargemiddelde waarden.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn