Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend mist en nevel

04 oktober 2015 door Jannes Wiersema

34Een vlak laag boven de Duitse Bocht en Denemarken beweegt langzaam oostwaarts, met een zuidwestelijke stroming wordt in de grenslaag vochtige lucht aangevoerd. Een zuidoost-noordwest geori├źnteerde rug boven de Britse Eilanden trekt vanmiddag en vanavond van zuidwest naar noordoost over het land. Een randstoring behorende bij een Atlantisch laag ligt ten westen van het Iberisch Schiereiland en koerst noordoostwaarts. Maandagochtend bereikt dit laag Cornwall en beweegt vervolgens via Wales noordwaarts en vult geleidelijk op. Bijbehorende occlusie bereikt in de tweede helft van de ochtend het zuidwesten en ligt tegen de avond boven het noordoosten. Doordat het front in een diffluente bovenstroming overtrekt neemt de activiteit wel sterk af.

Vanochtend komt op veel plaatsen mist en nevel voor. Vooral in het westen en midden en Noorden van het land is de mist verkeersbelemmerend. De nevel en mist zullen pas in de tweede helft van de ochtend geleidelijk verdwijnen. Vanmiddag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 18, daar waar de mist wat hardnekkiger is blijft de temperatuur beduidend achter. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Komende nacht neemt de bewolking van het zuidwesten uit geleidelijk toe. In het noordoosten van het land blijft het nog lang helder en ontstaat er opnieuw mist. De minima liggen tussen circa 4 graden in het noordoosten en 8 graden in het zuidwesten. De wind draait naar het zuidoosten en is zwak, aan de kust en op het IJsselmeer matig.

Morgen overdag verdwijnt de mist in het noordoosten halverwege de ochtend. Het is dan inmiddels overal bewolkt en van het zuiden uit trekt een gebied met af en toe lichte regen over het land. In de avond wordt het overal droog, maar het blijft bewolkt. De maxima komen uit rond een graad of 18. De wind is zuidoostelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden beweegt naar de Noordzee, alwaar het op donderdag opvult en verdwijnt. Hiermee samenhangend bereikt ons dinsdag een frontaal systeem dat dan tot en met donderdag boven onze omgeving blijft hangen. Met een zuidelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Vrijdag ontwikkelt zich boven West-Europa een hoogterug welke verbinding zoekt met een reeds bestaande blokkade boven het noorden van Scandinavie. De blokkade als geheel komt in en na het weekeinde meer boven het midden van Scandinavie te liggen. In het gronddrukpatroon zien we het centrum van het hogedrukgebied eveneens naar het midden en zuiden van Scandinavie te bewegen. Hiermee komt de aanvoer op gang van vrij droge en geleidelijk ook koudere continentale lucht.

Vooruitzichten

Aanvankelijk een zacht en wisselvallig weertype met vrij veel bewolking en van tijd tijd tot tijd regen. Aan het einde van de week wordt het droger en is de zon vaker te zien, wel gaat de temperatuur wat omlaag.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 11 oktober tot en met zondag 18 oktober Zeer waarschijnlijk een rustig weertype met temperaturen die geleidelijk dalen naar waarden beneden het langjarig gemiddelde. De neerslagkans ligt rond 40%

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn