Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend nu en dan regen, vanmiddag enkele buien.

07 februari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ten noorden van Ierland trekt langzaam oostwaarts en wordt in de loop van de dag bij Schotland verwacht. Het polaire front, in dubbelconstructie, ligt net oost van de nulmeridiaan en passeert later vannacht en vanochtend van west naar oost het land. Achter het koufront stroomt polaire lucht over ons aandachtsgebied uit. Een stormdepressie boven de Atlantische Oceaan, ten zuiden van New Foundland (wordt waarschijnlijk “Imogen” gedoopt door de Met Office en Met Éirann) en trekt snel oostwaarts en gaat samen met eerder beschreven lagedrukgebied. Het frontaal systeem hiervan komt NNO-ZZW georiënteerd al occluderend door in de nacht naar maandag en passeert de zuidoostgrens van het land gedurende de tweede helft van de maandagochtend. Na passage van dit frontensysteem stroomt er maandag overdag opnieuw onstabiele lucht over onze omgeving, maandagavond passeert een trog die vrijwel samenvalt met de bent back occlusie van genoemde depressie.

Het is bewolkt en het regengebied dat boven ons land ligt trekt naar Duitsland weg. Van het westen uit klaart het op maar er zijn dan wel enkele buien mogelijk met daarbij een kleine kans op hagel. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind draait vanochtend van zuid naar zuidwest en blijft matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

 

Zondagavond neemt de wind op nadering van de fronten van de genoemde stormdepressie gestaag toe. De hoogste windsnelheden worden verwacht in de nacht naar maandag en de eerste uren van maandagochtend, een Z-9 Bft langs de buitengaatse westkust lijkt waarschijnlijk. Als we een mogelijke convectieve component in eerste instantie buiten beschouwing laten dan zien we dat EC landinwaarts op uitgebreide schaal met windstoten van 90 km/uur komt. Uit verificatie is gebleken dat EC te hoge windstoten verwacht, dat zien we continu terug in scatterplots van OBS vs FCST. Harmonie en met name Haratu scoren hier beter. Er lijkt op frontpassage boven zee een onstabiele laag te kunnen voorkomen, hoewel in de 18z run minder duidelijk aanwezig, tot 800 hPa km met daarin een maximale wind van 80-85 knopen. Harmonie komt daarop vooral buitengaats ook met windstoten tot zo’n 120 km/uur. Haratu berekent een klasse lagere waardes, dat zou kunnen komen doordat in dit model een minder grillige buienstructuur aanwezig is. Als we uitgaan van het zwaarste signaal, Harmonie dus, dan is het stormgetal nog steeds dusdanig laag dat de top-100 van de stormranglijst niet gehaald wordt. Neemt niet weg dat het maandag een onstuimige dag wordt. Na passage van het front neemt maandagochtend de wind langs de westkust wat af, om maandagavond op nadering van de trog vanuit het Kanaal weer flink toe te nemen, richting ZZW 9 Bft op de zuidelijke Noordzee, ook de windstoten gaan dan weer richting de 120 kts langs de zuidwestkust. We lijken echter ruim beneden het oranje criterium te blijven.

Vannacht is het zwaar bewolkt en gaat het van het westen uit opnieuw regenen. De minima liggen rond 7 graden. Er staat een krachtige zuidenwind, die aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig is. In de westelijke helft komen soms zware windstoten voor, 75-90 km/uur. Later in de nacht komen ook in de Limburgse heuvels zware windstoten voor van circa 75 km/uur.

Vanaf maandagochtend trekken er van tijd tot tijd buien over het land, waarbij er kans is op hagel en onweer. De maxima komen uit op zo’n 8 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt tijdelijk iets af om in de middag weer toe te nemen naar (vrij) krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar stormachtig. In het zuidwestelijk kustgebied kan tijdelijk een zuidwesterstorm, kracht 9, opsteken. In de westelijke helft van het land en mogelijk ook in de Limburgse heuvels zijn dan weer zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur.

Ons land ligt aanvankelijk nog kortdurend in een brede warme sector. Al snel trekt een koufront in de nacht en ochtend van zondag oostwaarts over ons aandachtsgebied. Maandagnacht en ochtend volgt dan weer een volgend frontaal systeem met daarop een tijdelijke en flinke toename van de drukgradiënt. Maandagavond volgt dan een ingedraaide occlusie met bijbehorende grondtrog, die mogelijk opnieuw voor een windtoename zorgt. Erachter is het in de strakke zonale stroming een komen en gaan van fronten en depressies die met de kern soms over onze directe omgeving koersen. Soms worden de storingen afgewisseld door een snel passerende trekrug.

Vooruitzichten

Aanhoudend wisselvallig, vanaf dinsdag wel minder wind. Met een graad of 8 blijft het aan de relatief zachte kant.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 14 februari tot en met zondag 21 februari

Het blijft waarschijnlijk wisselvallig met temperaturen boven normaal.

Aandachtspunt blijft de wind maandag 8 februari. Staafdiagrammen laten nog steeds een bijna 100% kans op zware windstoten (>41kts) voor de landstations zien. Voor de zeer zware windstoten lijkt de kans het grootst in het directe kustgebied. Overigens langs de kust lijkt maandagnacht een ZZW-8 tot 9 Bft, de 9 Bft buitengaats, te bestaan. Ook maandagavond weer kans op 8 tot 9 Bft iets ruimer uit ZW. Kans op het waarschuwingspeil voor Vlissingen maandagavond laat blijft rond 10%, voorwaarschuwingspeil rond 40%. Vanaf dinsdag lijkt de wind gemiddeld af te nemen. Maar de pluim blijft breed, dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met de initiële onzekerheid over de koers van de laagjes die precies naar ons land trekken. Gedurende de MD- en EPS periode gaat de temperatuur wel iets naar beneden, maar met een graad of 7 tot 8 blijft het nog steeds ruim boven normaal. De wind zit volgens de pluim gedurende de MD-periode in de zuidhoek en gedurende de EPS periode vooral in de ZW richting. Vanaf de tweede helft van de week gaat, bij een wat afnemende wind, de kans op een graadje vorst in de nacht dieper landinwaarts naar 20%. Winterse neerslag lijkt de hele periode onwaarschijnlijk.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn