Saturday 25 March
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend wegtrekkende regen. Vrijdag perioden met zon en droog

19 december 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een diep laag ten noordwesten van Schotland trekt noordwaarts. Een brede frontale zone, bestaande uit twee occlusies, ligt boven het midden van het land en trekt oostwaarts. De structuur van de frontale zone is vooral goed terug te zien in de cross-secties. We zien dat er op de westelijke (koufront)occlusie ook nog sprake is van wat potentiƫle onstabiliteit, al is deze niet al te diep. De meest westelijke occlusie verlaat in de loop van de ochtend het oosten. Kort achter deze occlusie trekt een trog van west naar oost over het land. Vanavond trekt een rug over ons land die vervolgens weer gevolgd wordt door een trog in de nacht van donderdag op vrijdag. Na passage van de trog hebben we vrijdag te maken met een zwakke rug, zowel aan de grond als op 500 hPa.

Met name in het midden en oosten valt er nog (mot)regen. Vanochtend trekt de regen naar Duitsland en kan de zon er af en toe bij komen. Wel kan er tot begin van de middag nog wel een enkele bui voorkomen. Daarna neemt de buienkans van het westen uit sterk af en krijgt de zon meer ruimte. De temperatuur verandert niet veel en bedraagt vanmiddag 9 of 10 graden. De wind draait naar het zuidwesten is eerst matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Vanochtend neemt de wind af naar matig boven land en vrij krachtig aan de kust.

Donderdag op vrijdagnacht zijn er opklaringen en maken de kustgebieden nog kans op een bui. Het koelt landinwaarts af naar omstreeks 2 graden. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidwest. Aan de kust kan de wind weer toenemen tot krachtig.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind, aan de kust is de wind krachtig. (Bron: KNMI)

De gehele periode is er sprake van een vrij strakke zonale stroming op de Atlantische Oceaan, waarbij er soms enkele langere golven optreden. Er is vrijwel steeds sprake van een sturend laag tussen IJsland en Schotland, waarbij er soms actieve randstoringen ontstaan. De aangevoerde lucht komt vrijwel continu uit richtingen tussen west en zuid, waardoor het zacht blijft voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten

Wisselvallig en zacht met soms veel wind.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 26 december tot en met donderdag 02 januari

Grote kans op aanhoudend wisselvallig en zacht weer met van tijd tot tijd veel wind.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1387431372151

 2 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn