Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking, af en toe motregen.

20 maart 2016 door Jannes Wiersema

11Een hoog boven met het centrum ten noordwesten van Ierland veroorzaakt een noord- tot noordwestelijke aanvoer van maritiem polaire lucht. Vanuit het hoog strekt zich een rug uit naar het zuidwesten van ons land. Het centrum van het hoog en ook de rug trekken in de loop van deze periode heel langzaam zuidwaarts. In de grenslaag wordt, onder een scherpe subsidentie-inversie, vochtige lucht aangevoerd waarin veel Sc-bewolking voorkomt. Om het hoog heen zien we restanten van frontale zones zuid(oost)waarts bewegen. Het ligt over het midden van het land en trekt zuidwaarts over het aandachtsgebied. Het tweede restant trekt het noorden van de FIR binnen en bereikt eind van de ochtend/begin van de middag op de noordkust. Deze langgerekte tweede frontale zone ligt min of meer parallel aan de stroming, zodat het aandachtsgebied de rest van de periode in de vochtigere lucht blijft. Pas in de loop van maandagnacht en -ochtend lijkt er van het noorden uit weer iets minder vochtige lucht binnen te stromen. Een derde frontale zone trekt maandagmiddag het noordwesten van het land binnen.

Vandaag is er veel bewolking en af en toe valt er motregen. Toch kunnen er af en toe ook enkele opklaringen voorkomen. De middagtemperatuur komt uit rond 8 graden en de noordwestenwind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Vanavond en komende nacht houdt het bewolkte weer aan en het kan af en toe wat motregenen. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 5 graden en de noordwestenwind is meest matig.

Ook morgen is er veel bewolking met nog steeds kans op af en toe motregen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 9 graden. De wind blijft uit noordwestelijke richting waaien en is overwegend matig van kracht.

Een 500 hPa hoogterug met de as boven of west van de Britse Eilanden handhaaft zich tot en met woensdag. Op donderdag beweegt de hoogterug dan over ons land oostwaarts, waarna de weg vrij wordt gemaakt voor een meer zonale stroming. Een eerste hoogtelaag daarbij trekt op vrijdag via de Noordzee naar Scandinavie, waarna een volgend hoogtelaag in het Paasweekend in de omgeving van Schotland komt te liggen. Dit zorgt dan bij ons voor een zuidwestelijke bovenstroming, waarin van tijd tot tijd hoogtetroggen meetrekken. In het grondpatroon ligt een rug vanuit het hoog boven de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden. Dit zorgt bij ons voor een noordwestelijke stroming. Op woensdag trekt deze rug over ons land, waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Hierin passeert op vrijdag een golvend frontaal systeem ons land, gevolgd door een trekrug. In de dagen daarna krijgen we te maken met een complex laag boven de Britse Eilanden en de Noordzee. Dit zorgt ervoor dat verschillende randstoringen ons land passeren, met een wisselvallige Pasen tot gevolg.

Vooruitzichten

Over het algemeen tamelijk veel bewolking en aanvankelijk droog weer met temperaturen rond een graad of 9. Aan het einde van de week een overgang naar een wisselvalliger weertype.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 27 maart tot en met zondag 03 april

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn