Een koufront, behorende bij een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden, bevindt zich boven het noordoosten van ons land en verplaatst zich noordoostwaarts en verlaat vanochtend het land. Achter het front wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Vanmiddag passeert er een kortgolvige hoogtetrog met een enkele lichte bui. Een randstoring ten westen van Golf van Biskaje diept sterk uit. Deze trekt in de middag en avond over de Britse Eilanden noordwaarts. Een bijbehorende front bereikt aan het begin van vanavond het zuidwesten en beweegt noordoostwaarts. Van een tweede randstoring is erg onduidelijk wat er mee gaat gebeuren. Hirlam laat het laag zondag 00 UTC boven Het Kanaal komen, terwijl ECMWF de storing dan net ten westen van Bordeaux heeft berekend om vervolgens het laag oost van ons land te laten trekken.
Vanochtend valt er in het noordoosten aanvankelijk nog wat lichte regen. Verder hebben we te maken met een afwisseling van wolken en zon, een enkel licht buitje blijft mogelijk. De middagtemperaturen komen uit op ongeveer 8 graden op de Wadden tot ongeveer 11°C in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind wind is meest matig en aan de westkust vrij krachtig, in de avond draait de wind naar zuidoost.
In de nacht naar zaterdag is er aanvankelijk veel bewolking, maar later klaart het van het zuidwesten uit op. Het blijft nagenoeg overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C. De wind draait van zuidoost naar zuid en neemt langs de kust toe naar hard.
Zaterdagochtend is het droog en schijnt geregeld de zon. In de loop van de middag neemt van het zuiden uit de bewolking toe en gaat het regenen. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 8°C. Er staat een zuid- tot zuidwestenwind, boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, in de ochtend mogelijk hard. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk af.
Tot en met het weekeinde heeft ons land te maken met oceaandepressie in combinatie met randstoringen die zich pal over of in de buurt van ons land verplaatsen. Vanaf zondag zien we dat het Azorenhoog een uitloper richting West-Europa krijgt. Tevens zien we een Scandinavisch hoog zijn invloed zuidwaarts uitbreid. Het gevolg is dat ons land na het weekeinde in eerste instantie op hoogte met een zadelgebied te maken krijgt. Vanaf woensdag 8 februari krijgt het Scandinavische hoog de grootste invloed en krijgt het weer een rustig en tamelijk stabiel winters karakter. De stroming wordt aflandig (oost tot noordoost) en de aangevoerde lucht wordt droger, waarbij in eerste instantie stralingskou voor de vorst zorgt, maar later kan transportkou een rol spelen in de lage temperaturen.
Aanvankelijk wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen, middagtemperaturen rond 7°C en ’s nachts iets boven het vriespunt. Vanaf woensdag overgang naar stabiel winterweer met daling van temperaturen, waarbij ’s nachts lichte vorst en overdag iets boven het vriespunt.
vrijdag 10 februari tot en met vrijdag 17 februari
Grote kans (80%) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met temperaturen onder normaal.
De overgang van het wisselvallige weertype naar het meer stabiele winterweer wordt door een grote meerderheid van EPS-leden bevestigd. Ook de dag van omslag, woensdag, wordt door een overgrote meerderheid berekend. Zowel het scenario in eerste instantie van wisselvalligheid alsmede het vervolgscenario van het stabiele winterweer ziet er betrouwbaar uit.
Bron: KNMI