Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en af en toe (mot)regen.

01 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een golvend koufront van Denemarken naar Londen (Td=13) verandert vooralsnog maar weinig van plaats. Er voor uit wordt in een warme sector vrij vochtige lucht aangevoerd. Een actieve golf in dit front trekt richting het Skaggerrak met een bijbehorende frontale trog. Vanavond laat komt er een westwaartse beweging in het koufront en deze verlaat zaterdagochtend het oosten van het land. Daarachter komt het aandachtsgebied in drogere maritiem polaire lucht terecht. Zaterdagmiddag trekt een trog oostwaarts over het land.

Vandaag is er opnieuw veel bewolking en regent het af en toe. De temperatuur loopt op naar een graad of 19. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt de neerslag naar het oosten weg en wordt het tijdelijk wat droger. Er staat een matige, langs de kust vrij krachtige zuidwestenwind. De minima liggen rond 14 graden.

Zaterdag is het wisselend bewolkt en in de middag ontstaan er enkele buien met een kleine kans op onweer. De wind is matig en aan de kust vrij krachtig en waait uit richtingen tussen west en zuidwest. De middagtemperaturen liggen rond 18 graden.

Vrijwel de gehele verwachtingsperiode domineert een hoogtelaag in het zeegebied tussen IJsland-Schotland-Noorwegen. Dit zorgt voor een cyclonaal en westelijk stromingspatroon met aanvoer van storingen vanaf de Atlantische Oceaan.

Vooruitzichten

Wisselvallig met maxima iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 08 juli tot en met vrijdag 15 juli

Grote kans op voortzetting van het wisselvallige en enigszins koele weertype.

In vrijwel alle leden van het EPS zien we tot aan vrijwel +240 het genoemde hoogtelaag terug. Dit betekent dat we met een west- tot zuidwestelijke aanvoer te maken hebben met de aanvoer van enigszins koele lucht met van tijd tot tijd storingen. Maxima liggen daarbij in het algemeen rond de 20 graden. Wat verder opvalt is dat er in het algemeen niet zo heel veel wind staat, hetgeen het weertype nog enigszins vriendelijk maakt met af en toe zon. In de cluster scenario kaarten zien we voor vrijwel de gehele periode het scenario met een positieve NAO domineren. Aan het einde van de periode zagen we in vorige runs een klein aantal leden met een geblokkeerd scenario. Deze zijn nu vrijwel geheel verdwenen waardoor we voorlopig te maken houden met een westcirculatie.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn