Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en af en toe regen.Mogelijk in het Noorden nog wat zon

13 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied zuidoost van IJsland houdt bij ons een westelijke stroming in stand waarin vandaag en morgen het polaire front golvend over onze omgeving beweegt. Door de nabijheid van het golvende polaire front is de lucht vrij vochtig. Een golf die nu boven Ierland ligt, beweegt tezamen met een afgesloten laagje via de Britse Eilanden naar het midden van de Noordzee, alwaar het aan het einde van de avond aankomt. Het bijbehorende warmtefront bereikt het zuidwesten tegen de middag en beweegt in de avond over ons land noordoostwaarts

In de ochtend is het bewolkt, af en toe valt er wat (mot)regen. Vanaf het middaguur ontstaan er vooral in de noordoostelijke helft van het land enkele buien. Elders blijft het ook in de loop van de middag af en toe licht regenen. Het wordt ongeveer 19 °C. Daarbij staat er een matige, aan de kust soms (vrij) krachtige west- tot zuidwestenwind.

NEERSLAG:

Af en toe lichte regen of motregen, bij de frontale golven (alsmede het warmtefront) wat intensiever. Overdag zien we in alle modellen een duidelijk buiensignaal voor met name de noordoostelijke helft van het land.

Gedurende de nacht naar dinsdag is het zwaar bewolkt en er valt van tijd tot tijd (buiige) regen. De minima komen uit op omstreeks 17 °C. Daarbij staat een zwakke tot matige westelijke wind. Aan de westkust is de wind af en toe vrij krachtig.

Dinsdag overdag overheerst aanvankelijk de bewolking en komen er nog enkele regenbuien voor. In de loop van de middag trekken opklaringen het noordwesten van het land binnen die zich geleidelijk over het land uitbreiden. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 20. Er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind.

In een vrij strakke zonale stroming. aangestuurd door een hoogtelaag ten noordwesten van de Britse Eilanden, worden meerdere zwakke storingen in onze richting aangevoerd. In de tweede helft van de komende week diept een randstoring uit en snoert af. Het oorspronkelijke laag beweegt dan naar Scandinavië en het afgesnoerde hoogtelaag koerst naar Ierland. Tegelijkertijd bouwt ten zuiden van onze omgeving een hoogterug op, hierdoor wordt de randstoring in een noordelijke richting gedwongen. de stroming in onze omgeving wordt dan zuidwest en er wordt warme lucht onze kant op getransporteerd. Het volgende weekeinde verdwijnt de hoogterug en passeert een trog. Na het weekeinde bouwt een volgende, krachtigere, hoogterug op. Maar ook deze lijkt geen lang leven beschoren. Enkele leden laten wel een blokkade opbouwen, maar de meerderheid laat weer een meanderende zonale stroming terugkeren.

Vooruitzichten

Woensdag nog wat lichte regen en een maximumtemperatuur rond 22 graden, later overwegend droog en hogere temperaturen met op vrijdag mogelijk tropische waarden. In het weekeinde enkele buien en tijdelijk weer iets lagere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 20 juli tot en met maandag 27 juli

Overwegend droog, regelmatig zon en middagtemperaturen eerst boven, later rond normale waarden.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn